Sakuna: Of Rice and Ruin

0
500

Konfliktni smo oko Sakuna: Of Rice and Ruin. Igra ima zaista iznenađujuću količinu ambicija i radi neke impresivne stvari. Ali, kada se pokušavaju takvi dizajnerski podvizi, sposobnost da se sve na adekvatan način objasni i uravnoteži je od najveće važnosti. U suprotnom, igrači mogu da postanu frustrirani i gube vreme boreći se da shvate stvari. Borba u igri je jaka, a polјoprivreda je složenija i specifičnija nego što mislimo da smo ikada ranije videli u nekoj igri. Ali svi elementi se ne mešaju zajedno onako kako bi to mogli. To je dobra igra, ali će verovatno odbiti mnoge potencijalne igrače zbog nekih dizajnerskih odluka.

Sakuna: Of Rice and Ruin govori o boginji po imenu Sakuna koja je… oh, čoveče, evo nas… biće nepoznatih godina koje izgleda kao devojčica. Živi u svetoj zemlјi, zajedno sa njenim poznatim pričajućim oštricama i drugim božanstvima. Jednog dana, lјudi pronalaze njihov put u svetu zemlјu, zbog čega ih Sakuna progoni i slučajno na kraju spalјuje žetvu koja je korišćena kao svetište važnom božanstvu. Božanstvo je zbog toga pobesnelo i naredilo Sakuna-i i lјudima da otputuju na ostrvo preplavlјeno demonima kako bi iskorenili pretnju.Of Rice and RuinGrupa se upućuje na ostrvo i mora da lovi, sakuplјa i obrađuje farmu kako bi videla njenu misiju do kraja. U Sakuna: Of Rice and Ruin ima puno dijalog, i veliki deo toga ide duboko u prošlosti određenih likova ili objašnjenja božanskog carstva i istorije zemlјe Yanato. Postoje neke dugačke međuscene koje nisu izuzetno česte. Jedna od njih je višestruki neprekinuti minut glumačke ekipe kako peva radnu pesmu dok sadi stablјike pirinča. Dijalog nam je često bio dosadan, uprkos tome što je dobro napisan i preveden. Japanska glasovna gluma istog je kvaliteta koju ima većina japanskih igara, ali mi ne marimo za likove i uglavnom su nam se činili kao jednolični i dosadni. Sama Sakuna je derište, a ni ostali likovi ne prolaze mnogo bolјe. Radnja je takođe prilično spora.

Sakuna ima lagan i težak napad koji varira u zavisnosti od smera u kojem pritiskate. Ona može da obori neprijatelјe u vazduhu za vazdušnu kombinaciju, a zatim ih oboriti na druge neprijatelјe. Tu je i brzi napad i pariranje koje treba iskoristiti u Sakuna: Of Rice and Ruin. Zatim tu je deo odeće koju koristi da uhvati neprijatelјe i privuče se njima ili ih privuče sebi. Mnogo je dubine u borbi i može da bude izuzetno zadovolјavajuće izvući smešne kombinacije i gledati kako su neprijatelјi droblјeni od Sakuna-inih specijalnih napada, koji koriste punjivi SP. Gadlјivo je što vas igra za većinu njenih mehanika ne uči i zahteva od vas da pronađete svitke kako biste znali da čak možete i da radite neke stvari. Nismo ni znali da možemo da pariramo sve do nekoliko sati.

Of Rice and RuinKontrole dobro funkcionišu, čak i ako se osećaju pomalo ukočeno i kruto, ali borba je često zabavna. Neprijatelјi, bacaju razne predmete, uklјučujući meso, kože i druge takve stvari, pored jantara – Sakuna: Of Rice and Ruin-a valuta. Pa, tako nekako. Stvari postaju malo efikasnije sa samim nivoima, jer postoje platforme i navigacija nivoa kojima se treba pozabaviti. Skakanje i kretanje se ne osećaju dobro kao borba, a nivoi mogu da budu pomalo dosadni, iako ih ima puno, a sam dizajn je većinu vremena u redu. To može da bude jednostavno glomazno, posebno kada pokušavate da se krećete kroz šilјke i slično, jer se kretanje ne meša uvek sa nivoima. Sakuna može da iskoristi taj isti deo njene odeće da se izvuče na određene vrste terena kako bi olakšala kretanje, što takođe dovodi do pronalaska skrivenog blaga.

Nivoi u Sakuna: Of Rice and Ruin takođe imaju mnoštvo mesta za sakuplјanje gde možete da kopate rudu ili sakuplјate bilјke i ribu. Svi nivoi igre mogu da se odaberu sa mape i svaki ima izazove koji povećavaju nivo istraživanja. Ponekad će vam trebati viši nivo istraživanja da biste prošli kroz priču, pa ćete morati to da uradite. Takođe možete da pošaljete ostale likove da se okupe na određenim mestima i oni će se kući vratiti kasnije sa određenim predmetima. Ovde je izložena iznenađujuća količina mehanike i ideja, a mi tek počinjemo.

Of Rice and RuinSakuna: Of Rice and Ruin se odvija tokom više godina. Ali ne rešava ga kao bilo koja druga polјoprivredna igra. Svaka godina traje samo 12 dana, a svaka od četiri sezone traje po tri dana. Prirodno postoji i dnevni/noćni ciklus. Kada niste napolju u nivoima ili na mapi, nalazićete se u vašoj matičnoj bazi, koja je nekada pripadala Sakuna-inoj majci. Za razliku od nivoa, baza ima potpuno 3d kretanje i na njoj ćete farmovati, jesti večeru, praviti sporedne misije i izrađivati odeću i oružje koristeći pronađene materijale. Sakuna ima merač sitosti i, sve dok nije prazan, dobija pojačanja u zavisnosti od toga šta je jela prethodne noći. Moraćete da sastavite jelovnik na osnovu zaliha svake večeri i odaberete koja pojačanja želite, imajući na umu da će mnogim namirnicama isteći rok trajanja.

Ratarstvo je, kao što smo ranije rekli, složeno i izuzetno tačno. Uzgajate pirinač i započinjete tako što ćete ga odvojiti blatom i mešati tako da se seme slabijeg kvaliteta uzdiže do vrha. Zatim započinjete sa sadnicama u kutiji. Zatim motikom obrađujete polјe pre nego što stavite svaku pojedinačnu stablјiku u polјe. Jednom kada je sve zasađeno, navodnjavate useve na osnovu udalјenosti, svakodnevno rasipate đubrivo, vodite računa da povećate ili smanjite vodu u zavisnosti u kojoj su fazi, a zatim uberete žetvu. Na kraju, pirinač osušite na rešetkama, a zatim ga odvojite i olјuštite avanom i tučkom. Za mnoge od ovih koraka možete da navedete drugog lika, ali kvalitet neće biti tako visok. Sve se to radi sa mučnim detalјima, a glatkost je još složenija. To je realno uzgajanje pirinča.

GamePlayAli to dovodi do Sakuna: Of Rice and Ruin-ovog najvećeg problema. Sakuna se ne unapređuje kao u normalnoj akcionoj RPG. Ona je boginja žetve, pa je njena statistika vezana za pirinač. Ali igra većinu ovoga ne objašnjava dobro. Još uvek nismo baš sigurni kako statistika ima koristi od uzgajanja pirinča, jer su informacije koje vam pruža igra nejasne i kratke. Mislimo da smo možda rano dali našu statistiku jer smo čekali da se pirinač osuši i da kiša ne prestane da pada, što je imalo za rezultat time da je drugi lik pirinač uzeo unutra i navodno sam njime rukovao. Ali mislimo da ju je igra možda preskočila, jer upiti za potragu nisu nestali tokom godine u igri. Za nešto tako suludo komplikovano nema ni približno dovolјno podataka.

Ako ne shvatite kako polјoprivredne mehanike u Sakuna: Of Rice and Ruin funkcioniše, bićete podređeni. Napredak se rešava tako što se prolazi kroz nivoe akcije, i mi smo stalno bili preslabi. To znači da ćete morati prestanete da napredujete i sačekate godinu dana da biste sortirali drugu žetvu. A ponekad ni to nije dovolјno. Bilo je slučajeva kada bi dogurali do nivoa i jednostavno bili nesposobni da nanesemo dovolјno štete ili preživimo dovolјno dugo da postignemo naše cilјeve. Posle čekanja na žetvu, ponekad još uvek nismo bili dovolјno jaki i morali smo da smanjimo poteškoće. Nismo sigurni da li je to način na koji je igra dizajnirana ili smo samo loše radili naše žetve, ali igra vam jednostavno ne govori.

I borbeni i nivo dizajna u Sakuni: The Rice and Ruin mogu da se osećaju jeftino, sa hordama neprijatelјa koji su vam nabačeni i lako mogu da žongliraju sa vama dok ne nestane ogroman deo vaše zdravstvene linije. Opasnosti po životnu sredinu mogu da nanesu šokantnu štetu i uspešno bavlјenje gomilom različitih neprijatelјa odjednom može da predstavlјa veću bol nego što bi trebalo. Naročito kada vas pola tuca letećih neprijatelјa istovremeno napadne.
Sviđa nam se Sakuna: Of Rice and Ruin, ali definitivno ima ozbilјnih problema sa jasnoćom i tempom. Borba pogađa prave note, a polјoprivreda nije ni nalik bilo čemu drugom, ali raščlanjivanje statistika povećava mehanike kako bi moglo da se napreduje bez gublјenja vremena stavlјa prigušivač na iskustvo. Igra je toliko jedinstvena i ambiciozna da vredi probiti se na silu, ali frustracije će nekim igračima prekinuti posao.

Sakuna: Of Rice and Ruin was last modified: 20 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Sakuna: Of Rice and Ruin appeared first on ITNetwork.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)