Sagrađen zemaljski prototip naseobine za Mars

0
60

Ako čovječanstvo krene u kolonizaciju Marsa, trebat će nam mjesto gdje će astronauti živjeti u sigurnosti i određenoj dozi udobnosti. Imajući to na umu, tvrtka Hugh Broughton Architects koja se bavi izradom polarnih baza, koristi svoju stručnost u pružanju utočišta ljudima u najtežim uvjetima na našem planetu kako bi nam vizualizirala kakav bi oblik mogla imati buduća staništa na Marsu.

Marsovska kuća predstavljena je prvi puta 2020. godine i zamisao je umjetnica Elle Good i Nicki Kent. Uz Hugh Broughton Architects, projekt je uključio veliki tim, uključujući dizajnere Pearce+, profesoricu Lucy Berthoud, dr. Roberta Myhilla i profesora Jamesa Normana sa Sveučilišta u Bristolu, te druge. Zgrada je postavljena u Bristolu u Engleskoj i dijelom je javna umjetnička instalacija, a dijelom znanstveno-istraživački projekt.

Naseobina od 53 četvorna metra napaja se pomoću solarnih panela, a njezin cjelokupni dizajn trebao bi biti lagan i sposoban izdržati izazove okoliša s kojima bi se suočili na stvarnom putovanju na Mars, kao što su ekstremne temperaturne fluktuacije, vjetar i zračenje.

Ideja je da bi se zidovi donjeg kata napunili zemljom i zakopali u krajolik Marsa kako bi se poboljšala izolacija. Ovaj prototip napravljen je od transportnog kontejnera, tako da se može lako ponovno upotrijebiti, a gornja razina sastoji se od pozlaćene folije za napuhavanje pod pritiskom, koju su izradili stručnjaci tvrtke Inflate.

Interijer uključuje hidroponski dnevni boravak, gdje su stanari okruženi biljkama koje pomažu opuštanju i podržavaju zdravu prehranu. Na drugom mjestu nalazi se "ekološka kontrolna soba" sa sustavima za održavanje života, a tu su i dvije kompaktne spavaće sobe, tuš i marsovski WC koji je dizajnirao Duravit, dobitnik nagrade NASA-inog natjecanja Lunar Loo.

"Ovo je prva Marsovska kuća koja je dobila dozvolu za gradnju i tako je uzbudljivo vidjeti je izgrađenu u Bristolu", rekao je Hugh Broughton, direktor tvrtke. "Dizajn se oslanja na načela razvijena za ekstremna okruženja na Zemlji uz rješenja za logističke i ekološke izazove izgradnje na Marsu, koja smo razvili uz pomoć svemirskih znanstvenika. To je prototip, namijenjen stvaranju percepcije kod ljudi o tome kakav bi život na Marsu bi mogao biti".

Prototip Marsovske kuće službeno će biti otvoren za javnost od 31. kolovoza do 30. listopada 2022. godine.

Original Article