SaGa Frontier Remastered

0
394

Originalna SaGa Frontier je fascinantna igra. Noćno neobuzdana ambicija i ograničeni razvojni ciklus sukobili su se da bi stvorili nešto potpuno jedinstveno, čak i unutar inventivne serije SaGa. Očigledne rupe koje su zaostale od sadržaja presečenog u poslednjem trenutku, zajedno sa otvorenim, namerno neusmerenim pripovedanjem priča koje su inspirisale sve, od klasične JRPG fantazije preko cyberpunk-a do tokusatsu herojskih serija, stvorile su nešto neuredno i neujednačeno, ali utoliko bolјe za to: groznica san o različitim idejama, sve skupa na načine koji dobro funkcionišu upravo zato što, na papiru, ne bi smeli.

Rizik u remasterovanju takve igre je da sve to izgubite. Kako možete da modernizujete igru poput SaGa Frontier-a, a da nehotice ne ispolirate dušu koja u velikoj meri proizilazi iz toga koliko je nepolirana bila za početak? Pa ipak, SaGa Frontier Remastered nekako uspeva bez napora da prođe tim uskim putem. Iako uzima stare komade sa poda u sobi za editovanje, dodaje neke male moderne pogodnosti i daje igri sjaj, ovaj remaster se odupire nagonu da „popravi“ neurednost originala – nered koji potiče iz originala. turbulentan razvoj, ali mu je bez obzira na to dao njegov jedinstveni karakter.

U srcu SaGa Frontier-a, u originalnom i prepravlјenom obliku, je sistem Slobodnog scenarija. Sedam (ili osam, u remasteru) različitih protagonista dolazi sa sedam (ili osam) različitih priča, ali sve se preklapaju i ukrštaju na načine koji ne postaju potpuno očigledni dok ne odigrate sve scenarije. I dok su glavne tačke svake priče manje-više postavlјene od početka, vi imate slobodu između tih otkucaja da istražite gusti svet prepun znatiželјnih likova i malih sporednih priča, vaših izbora o tome šta da radite i koga da regrutujete stvarajući dinamičnu, nelinearnu avanturu.

Bez opsega i vremena za razvoj koji bi se uklapali u te ambicije, pripovedanje priče SaGa Frontier na kraju biva razdvojeno i neujednačeno. Tačke zapleta naglo skaču s jedne na drugu, a stvari za koje biste očekivali da će biti glavni emocionalni trenuci prelaze se kroz nekoliko linija dijaloga. Delovi različitih scenarija ne uvek se lepo poređaju, a postoje mesta na kojima rezanja u poslednjem trenutku ostavlјaju očitu prazninu.

Širok spektar različitih uticaja dodaje osećaj odvojenosti. Dizajn, svaki scenario se oslanja na drugačiju narativnu tradiciju: jedan je superherojska avantura visokog stepena, jedan je žestoka priča o cyberpunk osveti, jedan je klasični JRPG spasi svet igra, jedan je magična potraga devojke u potrazi za identitetom, i tako dalјe. Zbog načina na koji se priče preklapaju, dolazi do neobičnih situacija poput Interpol-ovog detektiva koji je uhvaćen u zavadi između dvoboja magova i naučno-fantastičnih gangstera koji odlaze na turnir u borilačkim veštinama u kralјevstvu inspirisanom azijskom fantazijom.

SaGa Frontier RemasteredSaGa Frontier je daleko od prve igre koja je na ovaj način spojila uticaje – posebno nam pada na pamet Star Ocean, ali i samo široka sfera nauke-fantazije uopšte – ali jedinstven je po tome koliko su neskladne njegove suprotnosti. Kako se krećete između lokacija i priča, vizuelni stilovi i motivi se naglo menjaju sa malo da bi se ti prelazi ublažili, do tačke kada se oseća kao da ste odjednom počeli da igrate drugu igru.

Sve ovo može da zvuči kao kritika. Ali nije. Ove stvari koje na papiru mogu da zvuče kao mane su upravo ono što SaGa Frontier čini tako fascinantnim za istraživanje. Namerno ili ne, razdvojena priroda pripovedanja i mešavina različitih uticaja daju celoj igri nadrealni kvalitet koji je krajnje obuzimajući. Neuredno je, grubo, čak biste mogli reći da se oseća „nedovršeno“ – čak i u remaster-u, uprkos obnavlјanju mnogih stvari koje su morale da se iseku iz originala – ali to je izuzetna avantura zbog te neurednosti, ne uprkos tome.

Tapiserija remek-dela je lepa za gledanje i impresivna kada uzmete u obzir zanat koji je ušao u pedantno spajanje svih tih niti, ali stari, otrcani pokrivač od patchwork-a je mnogo zabavnije istražiti – povući te labave niti i videti kuda idu, da osetite promenu tekstura dok prelazite rukama preko panela, razmišlјate o svim različitim tkaninama, odakle potiču, pričama koje moraju da ispričaju. SaGa Frontier je onaj stari jorgan; njegove idiosinkrazije su tu da se istraže. To ne znači da se ne gradi na zadovolјavajućoj, kohezivnoj celini kada pronađete sve delove, jer to svakako jeste, ali putovanje do te tačke je daleko zanimlјiviji deo.

SaGa Frontier RemasteredTo se odnosi i na njegov jedinstveni pristup JRPG formuli. Od njenog osnivanja, serija SaGa pokretana je radoznalim istraživanjem sistema igara, sa neobičnim sistemima za unapređivanje i relativno slobodnim sastavom zabave koji ostavlјaju puno prostora za eksperimentisanje. SaGa Frontier podiže to na drugi nivo, kombinujući uobičajeni polu-slučajni rast karaktera u seriji sa novim hirovima. Ogroman niz potencijalno regrutovanih likova – ali čija dostupnost zavisi od svih vrsta drugih faktora – čine mogućnosti za izgradnju grupe funkcionalno neograničene i neizmerno zadovolјavajuće dok se upuštate u sistemske detalјe.

To je igra puna neprozirnih sitnica koje u početku izgledaju dosadno – poput toga da gotovo nijedan predmet nije na prodaji, osim nekolicine odabranih koje šačica dobavlјača posebno traži – koje samo dodaju zanimlјive slojeve u tok igre čim započnete da im dajete smisao. To je igra u kojoj dirinčenje može da bude i vaša spasonosna milost i vaš pad zbog toga što brojanje bitki (a ne sam nivo grupe) utiče na neprijatelјske nivoe, ali gde istraživanje granica tog sistema i potencijalnih uticaja koje on ima na sve ostalo može da bude njegova sopstvena avantura. To je igra u kojoj se, čak i unutar istog scenarija, različita igranja mogu divlјe da razlikuju samo zato što ste pokupili lika koga niste prošli put ili ste obavili nekoliko sporednih zadataka u drugom redosledu.

SaGa Frontier nije „nelinearan“ u smislu marketinške reči za marketinške video igre, već je zaista slobodan, na način koji je mali i danas, čak i za nekoliko igara. To je velika kutija igračaka puna stvari koje međusobno komuniciraju na znatiželјne načine i prostor za istraživanje tih interakcija.

SaGa Frontier RemasteredPosledica ovoga, svakako u originalnoj igri, je da se teško možete snaći. Neki scenariji su vođeniji od drugih, ali generalno, SaGa Frontier je igra koju ne zanima pokušaj da vam kaže gde da idete ili šta da radite – pristup koji može biti oslobađajući i frustrirajući. Ovo se uglavnom odnosi na SaGa Frontier Remastered, ali postoji nekoliko dobrodošlih dodataka koji mogu da pomognu u ograničavanju nekih nereda u mraku koja dolaze sa ovom vrstom podešavanja. Veliki je sažetak priče koji se ažurira kako napredujete, udvostručujući se kao neka vrsta pseudo-potrage dnevnika sa tragovima o tome šta dalјe činiti – zgodna referentna tačka ako se nađete izgublјeni ili previše ometeni istraživanjem i zaboravite šta se događa.

SaGa Frontier Remastered je pun ovih vrsta podešavanja koja pomažu u rešavanju nekih frustrirajućih elemenata originala. Sada postoji funkcija automatskog opremanja, bolјi prikaz stanja opreme, izlazni markeri na mapama, brze funkcije, opcija bekstva iz bitaka i New Game + funkcija, između ostalih malih promena ravnoteže i slično. Važno je to što ne postoji ništa što podriva prirodu igre na način da bi mnogo „popravki“ potencijalno mogle – baš kao i u njenom pripovedanju, mali hirovi u dizajnu igara SaGa Frontier- a ogroman su deo onoga što joj daje njen identitet i šta je čini tako prijatnom. (I da, junk shop glitch i gold ingot trik ostaju netaknuti za one koji uživaju u dobrom beskonačnom iskorištavanju novca.)

Na neobičan način, čak i prepravlјeni vizuelni elementi se osećaju u skladu sa pobunjeničkim duhom originalne igre. Sprite-ovi likova izgledaju kao da su potpuno precrtani – zadržavajući isti stil, ali u oštrom, čistom HD-u. S druge strane, unapred prikazane pozadine i većina neprijatelјa izgledaju kao da su povećani od originalne imovine, uz artifakte i zamućenost koji sa tim dolaze. Nije tako ozbilјna kao ono što smo videli u remasterizovanoj verziji Final Fantasy IX, ali za razliku od likova, primetna je. U bilo kojoj drugoj igri ovo bi dezorijentisalo, ali u SaGa Frontier-u to samo dodaje oštru atmosferu.

Ali najznačajnija promena u SaGa Frontier Remastered je dodatni sadržaj, preuzet direktno sa stvari koje su planirane za originalnu verziju, ali su morale da budu isečene do kraja. Asellus, nekada najgora žrtva seckanja, sada u potpunosti iznosi njegovu (prilično dirlјivu) priču. Tako i Fuse, nestalih osam protagonista koji deluje kao nit koja povezuje sve ostale, konačno ima njegov scenario kakav mu je oduvek trebao. Otklјučana nakon što prvi put dovršite jedan od ostalih, Fuse-ova priča prikazuje događaje iz drugih scenarija iz njegove jedinstvene perspektive, a više poglavlјa se otklјučava dok dovršavate druge rute – sve nadograđujući do velikog istinskog završetka koji dolazi od završetka svih osam njih. Ovo su divni dodaci, ne samo u smislu da imate više stvari za istraživanje i poigravanje, već u smislu konačno omogućavanja da se SaGa Frontier oseća celom.

Bilo bi lako odvesti ovaj remaster predaleko, ispolirati ga previše u potrazi za širom privlačnošću. Ali njegova neurednost, škrta priroda i nadrealna atmosfera koja iz toga proizilaze upravo su ono što SaGa Frontier čini nezaboravnim i volјenim kao i među kultom fanova. Obnovlјeni sadržaj, preuređeni vizuelni elementi i nove pogodnosti su sjajne za imati, ali najveće dostignuće SaGa Frontier Remastered -a je kako održava očaravajuću dušu originala u životu kako bi nova generacija mogla da uživa.

SaGa Frontier Remastered was last modified: 10 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post SaGa Frontier Remastered appeared first on ITNetwork.

Original Article