SAD pokreće antimonopolske istrage protiv Microsofta, OpenAI i Nvidia

0
50
sad-pokrece-antimonopolske-istrage-protiv-microsofta,-openai-i-nvidia

PCPress.rs Image

Ministarstvo pravde SAD-a i Federalna trgovinska komisija postigli su dogovor koji otvara put za potencijalne antimonopolske istrage. Istrage će se voditi protiv Microsoft-a, OpenAI-a i Nvidie.

PCPress.rs Image

Sporazum između dve agencije pokazuje da se regulatorni nadzor ubrzava usred zabrinutosti oko koncentracije u industrijama koje čine AI. Microsoft i Nvidia ne samo da dominiraju svojim industrijama već su dve od najvećih svetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Vrednost Nvidije nedavno premašila 3 biliona dolara.

Američki antimonopolski izvršioci javno su izrazili niz zabrinutosti oko AI. Sve kreće od prednosti koje velike tehnološke kompanije imaju u pristupu podacima koji se koriste za obučavanje AI modela, do toga kako generativna AI utiče na tržište kreativnog rada, do partnerstava između kompanija koja se potencijalno koriste za zaobilaženje potrebnih procesa revizije spajanja.

Potez da se podeli industrija odražava sličan sporazum između dve agencije iz 2019. godine za podelu sprovođenja protiv velikih tehnoloških kompanija. To je na kraju dovelo do slučajeva koje je FTC podneo protiv Mete i Amazona. DOJ je tužio Apple i Google zbog navodnih kršenja.

Ti slučajevi su u toku i kompanije su negirale krivicu

Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI za šta je dobio 49 odsto udela. Ministarstvo pravde će preuzeti vođstvo u istrazi da li je Nvidia prekršila antimonopolske zakone. FTC će ispitivati ponašanje OpenAI-a i Microsofta.

Regulatori su postigli dogovor tokom prošle nedelje i očekuje se da će biti završen u narednim danima. Nvidia ima oko 80 odsto tržišta AI čipova.

Ta dominacija pomaže kompaniji da izveštava o bruto maržama između 70 odsot i 80 odsto. Microsoft je naveo da ozbiljno shvata svoje zakonske obaveze za prijavljivanje transakcija i da je uveren da se pridržava njih.

Sporazum između dva regulatora dolazi nakon što je FTC u januaru naredio OpenAI-u, Microsoftu, Alphabetu, Amazonu i Anthropicu da pruže informacije o nedavnim ulaganjima i partnerstvima koja uključuju generativne AI kompanije i pružaoce cloud usluga.

U julu prošle godine, FTC je otvorio istragu o OpenAI-u zbog tvrdnji da je prekršio zakone o zaštiti potrošača stavljanjem ličnih reputacija i podataka u rizik. Prošle nedelje, šef antimonopolske službe Ministarstva pravde Jonathan Kanter, rekao je na AI konferenciji na Univerzitetu Stanford da postoje “strukture i trendovi u AI koje bi trebalo da nas zabrinu.”  On je dodao da bi antimonopolske agencije trebalo da obezbede da novi tržišni lideri nemaju monopol.

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.