Sackboy: A Big Adventure

0
255

LittleBigPlanet je nestao u mraku poslednjih godina, nemajući ni približno uticaj koji je zadržao na PlayStation 3 kada je na čelu bio Media Molecule. Mantra igranja, kreiranja, deljenja nastavila je da definiše generaciju i to sa dobrim razlogom.

Sada se Sackboy vraća u naslovnom platformeru Sumo Digital-a koji je napravlјen da iskoristi PS5. Ne otapaju vaše mrežnjače poput brilјantnog Marvel-ovog Spider-Man: Miles Morales-a ili zverski izazovnog Demon’s Souls, ali ostaje šarmantna mala avantura prepuna pametnih ideja.

Sona je uvek osiguravao da svako lansiranje konzole prati angažovani platformer, pa ni ovo se ne razlikuje. Sackboy: A Big Adventure je divna avantura koja vas uvlači u stvoreni svet preplavlјen iznenađenjima, stavlјajući DualSense kontroler i 3D Audio u kreativnu upotrebu na novoj konzoli.

Za razliku od trilogije igara koje su je inspirisale, Sackboy: A Big Adventure je tradicionalniji izlazak koji stavlja igrače na vraćanje, umesto da se opredeli za pristup zasnovan na nivou u pet različitih svetova. Igrate ulogu Sackboy-a, koji mora da krene na epsko hodočašće kada zli mozak uništi njegov rodni grad i otme prijatelјe, porobivši ih da ponovo izgrade CraftWorld po njegovoj slici.

A Big AdventureTo je razigrana premisa sa minimalnom količinom pretnje, što znači da će mladi igrači moći da uskoče u ovo bez brige roditelјa. Nakon što je svet raskomadan, Sackboy ima zadatak da njegovj domovini vrati nekadašnju slavu tako što će krenuti preko zemlјe da zaustavi sve zlikovce na njegovom putu. To je porazno malo otvaranje koje vas gura pravo u akciju. Sumo Digital je stvorio platformer koji se strogo drži žanrovskih konvencija, što je pristup koji mu definitivno ide u korist.

Svaki svet je zvezdani prikaz kreativnosti, spajajući ogromna okruženja sa svim vrstama umetnosti i zanatskih materijala koje biste pronašli u prosečnoj hobi prodavnici. Sneg je mešavina iseckanog papira i sjaja, dok su svi vaši neprijatelјi haotična kombinacija kartona, metala i googli očiju koji marširaju ka vama sa neispričanom agresijom. Oni su poslati sa jednostavnim osećajem šamara ili hrabrom kvrgom po glavi, tako da svet Sackboy: A Big Adventure nikada ne deluje previše zastrašujuće.

GamePlayKartonski kolaži slučajnih životinja i drugih bića izviraće iz pozadine dok istražujete svaki nivo, proizvodeći preslatke vapaje samopouzdanja dok vas bodre prema cilјu. Mnogi nivoi će uzeti u obzir brzinu, primoravajući vas da se borite sa preprekama i montirate platforme pre nego što zaostanete pod frenetičnim tempom stvari. Prisustvo tako zapanjujućeg umetničkog pravca pretvara užurbanu situaciju u onu koja se oseća vedro i bujno. Svaka nova etapa sa sobom je donosila novo iznenađenje, čak i ako je to prilično standardna cena.

Svetovi čvorišta se kreću od egzotičnih džungla do planeta sa drugog sveta, koje su sve vizuelno različite i upleću se u mehaniku. U džungli smo pronašli bumerang koji bi mogao da proseče kroz faunu da bi otvorio put napred, dok se galaktički svet igra gravitacijom za još neobičnije skokove i eksperimentalnu platformu. Nama su lično najdraže faze u kojima se krećete pored vozila, očajnički pokušavajući da pokupite predmete i postignete kugle pre nego što ostanete u prašini.

A Big AdventureSvaki nivo vam zadaje sakuplјanje skrivenih plavih kugli koje će vam otvoriti put ka novim oblastima, koje su sve skrivene dovolјno podlo da je potraga za njima dobrodošla nagrada. Takođe ćete zaraditi nalepnicu za vaše nevolјe koja se trpa u prelepe albume kada se vratite u svet čvorišta. Nivoi su kratki i slatki, što ronjenje čini lakim kako bi otkrili ostatke dobrih stvari, a odličan lokalni multiplayer takav postupak čini samo slađim.

Sackboy: A Big Adventure može da se igra sa najviše četiri različita igrača, a ulazak u akciju je moguć jednostavnim povezivanjem drugog DualSense kontrolera i pritiskom na dugme. Sumo Digital je omogućio svakom igraču da prilagodi njegovju odeću i celokupan izgled, tako da je mala šansa da se zbunite sa prijatelјima usred čitave akcije.

Određeni nivoi su dizajnirani tako da imaju na umu više igrača, pa je potreban kolega sa torbom pored vas da bi odgonetnuli zagonetke i obračunali se sa negativcima. Ovo su angažovani mali izleti, mada su dovolјno sporadični da oni koji igraju usamlјeni neće imati osećaj da propuštaju. Kauč-ko-op u današnje vreme nije uobičajena, pa je lepo videti da je naslov sledeće generacije tako otvoreno prihvata.

Nepobitni vrhunac ovog platformera su sjajni muzički nivoi. Uzimajući očigledan znak od Rayman Legends, ove faze su u potpunosti zasnovane na određenoj pesmi. Bruno Mars-ov Uptown Funk i Kool and The Gang-ov Jungle Boogie su dva rana primera, i oni su pozitivno sjajni. Površine na kojima možete da montirate pop sa zemlјe zajedno sa ritmom, dok tekstovi pesama izazivaju kakofoniju likova koja se migolje iz stolarije sa neparalelnom razdraganošću.

A Big AdventureMuzičke faze su malobrojne, tako da kada izađu na površinu to je poput neuporedive poslastice. Jedna od naših jedinih žalbi je da će oni koji traže predmete za skupljanje dugo nadživeti tekstove svake pesme, a oni se vraćaju u ritam tek kad stignete na kontrolni punkt. Kao rezultat, nespretno ćete skakati po instrumentalnoj numeri, umesto da skačete na neki udarajući vokal. Čudna je šteta za ritam, ali viši trenuci su ipak uspeli da se vinu iznad naših najluđih očekivanja.

Rodni binarni sistem nema kontrolu nad Sackboy-em, osećanjem koje se izražava kroz nijansirani sistem prilagođavanja. Slično kao LittleBigPlanet, različiti odevni predmeti, tkanine i ostali dodaci mogu da se nađu na svakom nivou. Jednom otklјučan, možete da posetite dobavlјača i mešate stvari kako god želite. Svaki svet čvorišta ima njegov set tematskih kostima za kupovinu, ili možete da bacite konvenciju niz vetar i obučete se kako god želite. Odlučili smo se za Little Red Riding Hood sa bikovim repom i tigrovim okom. Bili smo na pikniku, ali uvek bi smo mogli da vas premlatimo ako nam je bilo potrebno.

Sackboy: A Big Adventure savršen je naslov za PS5. Prekrasan je, eksperimentalan i dostupan svim manirima igrača. Uprkos njegovoj laganoj prirodi, ovde još uvek postoji solidan platformer koji apsolutno vrvi od pametnih ideja. To je hirovita stvar koja čekira sve kutije koje biste očekivali, dodajući pristojnu dozu iznenađenja u mešavinu, što je bilo više nego dovolјno da zadrži našu pažnju tokom odabira primamlјivih svetova.

Čak i nakon svih ovih godina, ništa nije bolјe od poziranja slike na kraju svakog nivoa, dok Sackboy ispušta jeziv osmeh sa trofejom u ruci. Ispostavilo se da je jedan od najbolјih načina da Sony pokrene novu generaciju krštenje njegove konzole platformerom koji nas podseća na to gde je bio i dokle je stigao.

Za:

  • Slatka i šarmantna platforma za predstavlјanje PS5
  • Odlična zabava i sami i sa prijatelјima pored vas
  • Ogromna količina dizajna nivoa u mnogim svetovima
  • Muzički nivoi su sjajna mešavina ritma i platformera

Protiv:

  • Prilično pešački stav prema žanru
  • Prepotentna hirovitost neće biti za sve

Sackboy: A Big Adventure was last modified: 18 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Sackboy: A Big Adventure appeared first on ITNetwork.

Original Article