Ruski hakeri ugrozili 14 hiljada Gmail korisnika

0
219

Google je nedavno upozorio da je 14 hiljada korisnika ugroženo phishing kampanjom. Iza napada stoji hakerska grupa APT28, koju već neko vreme povezuju s Rusijom.

PCPress.rs Image

Kampanja je prvi put primećena krajem septembra, a odmah je zaključeno da je veća od prosečnih napada. Grupa APT28 je poznata i kao Fancy Bear, a u najnovijoj kampanji ciljala je Gmail korisnike iz različitih oblasti poslovanja. Eksperti ističu da su aktivisti, novinari, vladini uposlenici, te oni koji rade na sličnim mestima, navikli na ovakve napade i ovakva upozorenja, najpre zbog toga što napade finansiraju vlade drugih zemalja (kao što je pomenuto, APT28 se već dugo dovodi u vezu s ruskom vladom).

PCPress.rs Image

Svi phishing mejlovi iz Fancy Bear kampanje su blokirani na vreme, pa nisu stizali u inbox, već su automatski gurani u spam odeljak. Opasnost je ipak realna, budući da postoje i oni korisnici koji otvaraju spam mejlove. APT28 grupa postoji od 2004. godine, a Google kao meru zaštite preporučuje Advanced Protection Program, kako za poslove, tako i za privatne mejl naloge.

Izvor: Bleeping Computer

The post Ruski hakeri ugrozili 14 hiljada Gmail korisnika first appeared on PC Press.Original Article