Ruski hakeri napali američke laboratorije za nuklearna istraživanja

0
37
ruski-hakeri-napali-americke-laboratorije-za-nuklearna-istrazivanja

Top50


PCPress.rs Image

Nije sigurno da li su phishing napadi na naučnike bili uspešni.

PCPress.rs Image

Hakerska grupa Cold River

Prema izveštajima Reuters-a, ruski hakeri navodno su napali tri laboratorije za nuklearna istraživanja u SAD. Grupa pod nazivom Cold River sprovela je phishing kampanju protiv naučnika u nacionalnim laboratorijama Brookhaven, Argonne i Lavrence Livermore National Laboratories prošlog leta u pokušaju da dođe do lozinki.

Prema informacijama, napadi su se dogodili u avgustu i septembru. U isto vreme stručnjaci UN ušli su na ukrajinsku teritoriju pod ruskom kontrolom. Stručnjaci su želeli da pregledaju najveću evropsku atomsku elektranu i procene rizik od, razorne radijacijske katastrofe usred snažnog granatiranja.

Još uvek nije jasno da li su pokušaji krađe lozinki bili uspešni. Takođe, nejasno je  zašto su hakeri pokušavali da dobiju pristup laboratorijskim sistemima. Adam Meyers, viši potpredsednik obaveštajne službe u firmi za sajber bezbednost CrowdStrike, navodi je da je Cold River „uključen u direktnu podršku informativnim operacijama Kremlja“.

Prošle godine, grupa je hakovala mejlove od bivšeg šefa MI6, britanske spoljne obaveštajne službe. Takođe, navodi se da je Cold River ciljao na nevladine organizacije koje istražuju ratne zločine. Navodno, grupa je sprovela takvu kampanju otprilike u vreme kada je komisija UN saopštila da su ruske snage odgovorne za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u prvim danima invazije Rusije na Ukrajinu.

Izvor: Engadget

eFakture


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.