Rusija želi da kreira sopstveni endžin za video igre

0
37

Nekoliko velikih ruskih tehnoloških kompanija ulazi u pregovore sa Ministarstvom za digitalni razvoj Rusija i poslanicima Dume kako bi možda podstakli razvoj državnog, nacionalnog endžina za video igre, navodi se u izveštaju ruskog dnevnog lista Komersant.

Od februara 2022, meseca u kojem je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, svetska industrija igara je možda među onima koji su na čelu osuđivanja rata. Od Sonija i Majkrosofta, do EA Sports, Nintendo i Niantic, kompanije za igre su nedavno odbile da posluju sa Rusijom, koja sada, čini se, povećava svoje planove za „digitalni suverenitet“.

Tamošnja alternativa Fejsbuku VKontakte i ruski provajder digitalnih usluga Rostelekom su navodno među ruskim tehnološkim gigantima koji naglašavaju potrebu da podrže industriju video igara u zemlji domaćim endžinom za igre ako imena poput Unity i Unreal Engine postanu nedostupna.

„Stručnjaci nazivaju projekat skupim, ali tehnički izvodljivim“, navodi se u prevodu Komersantovog izveštaja na Google Chrome-u. „Problem je u tome što se oko popularnih mašina razvio ogroman ekosistem softverskih proizvoda, za čiju rekreaciju će, prema mišljenju učesnika na tržištu, biti potrebne ‘milijarde rubalja tokom mnogo godina’. Pored toga, za novi endžin je potrebno prilagoditi grafičke kartice proizvođača koji su zvanično napustili Rusiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Email Address *

The post Rusija želi da kreira sopstveni endžin za video igre appeared first on PLAY!.

Original Article