Rusija za dvije godine napušta ISS

0
63

Jurij Borisov, šef ruske svemirske agencije Roscosmos, na sastanku s ruskim predsjednikom Putinom objavio je da će Rusija formalno napustiti Međunarodnu svemirsku postaju ISS nakon 2024. godine.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, odnosi zapada i Rusije su dosegli najnižu točku od Hladnog rata, što se odrazilo i na zajedničke svemirske misije te znanstvene kolaboracije.

Sve to već je utjecalo na znanstvena istraživanja u CERN-u, misije na Marsu s ESA-om, a sada i na ISS. Borisov je također rekao da će Rusija do kraja 2024. godine nastaviti izvršavati sve ugovorene obaveze i zadaće, a u svojem priopćenju nije niti jednom riječju spomenuo da je na ovu odluku utjecao rat u Ukrajini.

Prije donošenja ove odluke o povlačenju s ISS-a, Rusija je rekla da će nastaviti međunarodnu suradnju na svemirskoj postaji do 2030. godine, što bi uključivalo i 3 leta ruskih astronauta sa SpaceX-ovim Crew Dragonom.

Rusija ima u planu sagraditi vlastitu orbitalnu postaju ROSS (Russian Orbital Service Station, no što će biti s ruskim modulima koji su spojeni na ISS još nije poznato. Moguće je da će nadzor nad njima biti prepušten nekim drugim partnerima ISS-a, ili će ih rusi jednostavno "odšarafiti" i gurnuti u vatrenu smrt Zemljine atmosfere.

Odlazak Rusa će se odraziti i na druge stvari, uključujući smjene posade na ISS-u, održavanje postaje i znanstvene projekte.

Original Article