Ruđerov detektor nuklearnih materijala manji je od kune

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je prototip silicij-karbid neutronskog detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Detektor je razvijan tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS).

Projekt pod vodstvom IRB-a realiziran je u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (Australija), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jožef Stefan (Slovenija).

Detektor je predstavila voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan koja nam je rekla da se radi o "proof of concept" prototipu koji nemaju namjeru pretvoriti u komercijalni proizvod, ali im NATO već financira novi projekt znatno naprednijeg piksel detektora. On će osim neutrona moći detektirati X zrake i niskoenergetske gama zrake pa će se primjerice moći koristiti kod skeniranja ručne prtljage. Prema riječima dr. Capan, piksel detektor bi mogao dovesti do osnivanja nekog spinoff startupa i komercijalizacije tehnologije koju razvijaju Ruđerovci i njihovi inozemni partneri.

Inače, jedna od zanimljivosti predstavljenog Ruđerovog detektora je u tome što on zamjenjuje detektore s velikim tankovima helija 3, plina kojeg gotovo da više nema na Zemlji, a dolazi u veličini manjoj od kune. Upravo zbog nedostatka helija 3 pojavila se potreba za novom vrstom detektora, a tim Ruđerove znanstvenice, osim što je pronašao alternativu u sustavu koji se temelji na silicij-karbidu, uspio ga je smanjiti do fascinantno male veličine.

Tijekom predstavljanja projekta ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith istakao je veliku važnost ovog projekta vrijednog 396.500 eura za IRB i naglasio kako su u prošlosti mnogi znanstveni projekti rađeni za NATO osvojili Nobelovu nagradu, pa se nada da će ju osvojiti i dr. Capan.

Koliko se šalio, a koliko mislio ozbiljno mogli bismo saznati vrlo brzo.

Original Article