Rudarenje kriptovaluta usporava i potragu za vanzemaljcima

Gejmeri i standardni korisnici nijsu jedini koji imaju problema da pronađu zalihe željenih grafičkih karti, po normalnim cenama, a sve zbog problema koje izazivaju rudari kriptovaluta. Prema najnovijem izveštaju, naučnici i istraživači su takođe pogođeni trenutnim stanjem na GPU tržištu.

Rudari kriptovaluta su “stali na žulj” naučnicima koji su zaduženi za potragu za vanzemaljcima, a SETI (Search For Extraterrestrial Life) organizacija ističe da ne može da pronađe grafičke karte koje se mogu kupiti za potrebe istraživanja.

Šef istraživanja SETI-ja je za BBC istakao: “Želeli bismo da kopristimo najnovije GPU-ove… ali ne možemo da ih nabavimo. Ovo je potpuno novi problem i desilo se samo sa narudžbama koje smo pokušali da obavimo u poslednjih nekoliko meseci”.

SETI istraživačima su grafičke karte potrebne za simultano skeniranje što je moguće više komunikacionih frekvencija. Samo SETI baza u Berkliju koristi 100 GPU-ova. “Imamo novac, kontaktirali smo vendore, ali odgovor koji smo dobili jeste da oni jednostavno nemaju grafičke karte”, ističu SETI istraživači.

Izvor: TweakTown

Oni kao ne mogu direktno da naruče od proizvodjača potreban kontigent kartica samo za njih?
Pitanje je samo kako ti “siroti rudari” uspeju uopšte da ih nabave? Mora da je njihova potreba daleko prioritetnija od onoga čime se konkretno SETI bavi.
Očigledno je da nešto fundamentalo nije u redu sa ovakvim izjavama i vestima…

Article source: https://www.benchmark.rs/vesti/rudarenje_kriptovaluta_usporava_i_potragu_za_vanzemaljcima-75007