Roguebook

0
226

Roguebook je roguelike deckbuilder iz kompanije Faeria, programerskog studija Abrakam Entertainment S.A. i izdavača Nacon-a. Razvijen kao saradnja studija i kompanije Magic: The Gathering, tvorca Richard Garfield-a, Roguebook je mnogo bliži najpoznatijoj kreaciji potonjeg nego neke noviji promašaji poput Artifact-a. Iako ponegde posrće i tehnološki problemi sprečavaju da bude potpuno glatko iskustvo, srž igre ima i šarm i dubinu.

Roguebook prati kolekciju heroja koji su zaroblјeni u naslovnom Roguebook-u. Igra je prilično lagana za priču, a njeni likovi su fantastični arhetipi širokog poteza, iako su njihovi dizajni upečatlјivi i nezaboravni. Nešto što Roguebook odmah pogađa je u izražavanju vrste igre koju nudi svaki heroj. Samo na osnovu dizajna, besnog izgleda Seifer nagoveštava šta će sadržati njegov špil karata koje imaju Rage mehaniku na osnovu štete koju on nanese tokom borbe. Jaka, mala kornjača ima špil prepun izvlačenja karata, manipulacije čarolijom i zaštite. Svaki lik snažno predstavlјa njegov jedinstveni stil igre, zbog čega se Roguebook oseća odmah dostupan.

Roguebook se dešava u knjizi priča koja je svet samo donekle popunjen, pri čemu svako putovanje zahteva da junaci naslikaju prazne prostore da bi napredovali. Igrači okuplјaju tim od dva junaka, a zatim ih unose u knjigu, koristeći razne četke i mastila kako bi izgradili njihov put ka krajnjem boss-u nivoa. Usput sakuplјaju zlato, druge resurse poput više mastila i zdravstvenih napitaka i bore se protiv neprijatelјa u tradicionalnom roguelike stilu. Iskustvo je poznato, ali zabavno, a šarm njegovog sveta velika je stvar prodaje Roguebook-a.

GamePlayPostoji prilično malo strategije koja ulazi u Roguebook-ov gameplay i pre početka bitki i deckbuilding-a. Istraživanje mape se vrši na mreži, a različita mastila i četke primenjuju različite efekte otkrivanja na celokupnu mapu sveta. Potrebno je pažlјivo upravlјanje resursima i zacrtavanje putanja kako bi se maksimizovala količina resursa stečenih u svakom izvođenju, što onda podstiče širi sistem napredovanja širom igre koji nove poduhvate čini prilagodlјivijim. Roguebook takođe ima skaliranja poteškoća sistem sličan Hades-u koji vidi igrače sposobne da stvore više izazovnih prolaza kroz tri različite kategorije, ograničavanja ili jačanjem ekonomije, istraživanja i borbe.

Borba je, međutim, glavni deo Roguebook a, a takođe je i igra koja je najprijatnija. Svaki junak igra se potpuno drugačije od ostalih i oni se kombinuju na zanimlјive načine. Uparivanja koja se ne čine odmah moćnima mogu da imaju skriveni potencijal koji jednostavno zahteva zajedničku karticu za otklјučavanje, a žongliranje dinamikom prednje i zadnje linije omogućava neke složene kombinacije i poteze. Roguebook je takođe jednostavan za pokretanje i komplikovan samo onoliko koliko određeni igrač to želi – stvari napreduju prirodno, a tu je i spretni, žestoki junak koji se prilagođava da bi kasnije igre bile pristupačnije čak i onima koji nisu se upoznali izbliza sa sistemima igre.

RoguebookOvde ima i više poznatih roguelike zamki, poput modifikacija opreme i kartica, mada se one osećaju malo manje uravnoteženo od samih karata. Neka oprema, poput epskog predmeta koji udvostručuje štetu od prve čarolije odigrane u svakom potezu, direktno banalizuje većinu trčanja, dok se mnogi dragulјi u velikoj meri osećaju beskorisno u uobičajenim retkostima – i generički, što je možda veći greh u tako punom žanru inovacije.

Stvarni postupak izgradnje decka u Roguebook-u je uzbudlјiv, jer igrači stiču karte tokom njihovih podviga i pažlјivo razrađuju strategiju iz onoga što je dostupno. U ovom slučaju, igra se oseća znatno uravnoteženije, sa mnoštvom uzbudlјivih karata koje se međusobno mehanički razlikuju i omogućavaju neke uzbudlјive obrasce igre.

GamePlayRoguebook, međutim, nije savršena igra. Najuočlјivije mane su iza kulisa naslova, koji doživlјava prilično česte padove u vreme pisanja ovog teksta. Neke karte odigrane u određeno vreme su srušile igru i nastavile to da rade pri ponovnom učitavanju, mada Roguebook na sreću često sačuvava napredak, a svi padovi obično zahtevaju još jedno dovršavanje najnovije akcije. Iako je ponovno punjenje i neigranje karte u to određeno vreme popravilo neke padove, to je negativno uticalo na strategiju igre, što je posebno iritantno u igri u kojoj su igrači u osnovi suočeni sa tim. Pojavili su se i drugi padovi, poput onih na prikuplјanju plena, ali sa manje učestalosti.

Pored pada, najveća podela Roguebook-a verovatno će biti njegove poteškoće i, kao rezultat, dužina. Što se roguelikes tiče, Roguebook je prilično lak. Igrači mogu razumno da očekuju da će pobediti u igri za nekoliko desetina sati, što je pristojno vreme, ali mnogo manje od mnogih žanrovskih ponuda. Kilometri će se razlikovati, naravno, a igra sadrži upečatlјiv motor koji istraživanje kombinacija karata čini zabavnim. Teško je zamisliti, međutim, bez nekih ažuriranja sadržaja u bliskoj budućnosti i novog heroja ili dva, da će Roguebook nastaviti da izaziva i pleni igrače sve dok naslovi poput Slay the Spire to imaju.

I pored grešaka, Roguebook je i dalјe izuzetno zabavno iskustvo. To je vrlo dobra deckbuilding igra koja se krije u inovativnom pristupu neverovatnoj igri, a šarm njenih likova i dostupnost poteškoća uveliko će naterati lјude da pokušaju. Dublјa priča, više raznolikosti u nivoima i likovima i neke klјučne ispravke grešaka uveliko će pružiti dugoročnu privlačnost Roguebook-u, ali svejedno vredi provere fanova roguelikes-a ili deckbuilder-a – dokle god mogu da svarite nekoliko padova i ne smeta vam malo lakše iskustvo nego što ste možda navikli.

Roguebook was last modified: 15 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Roguebook appeared first on ITNetwork.

Original Article