Rogue Legacy 2

0
44

Izdata još 2013. godine, Rogue Legacy bi možda mogao da se opiše kao jedna od igara koja je roguelike žanr učinila popularnim.

Zaista, pored The Binding of Isaac, Rogue Legacy je jedan od najranijih roguelike-a kojih se sećamo da smo igrali. Neprestano se probijajući kroz proceduralno generisani zamak, vaš cilј je bio da stignete što dalјe možete, ubivši što je moguće više neprijatelјa – i nadamo se da pobedite šačicu boss-eva. Kada biste na kraju umrli – što je bilo neizbežno – ponovo biste počeli sa naslednikom, članom vašeg potomstva, i mogli biste da koristite sve novčiće koje ste prikupili za kupovinu trajnih nadogradnji.

Sada, Rogue Legacy ima njegovog naslednika. Rogue Legacy 2 se oseća kao evolucija u skoro svakom smislu te reči. Pikselizovani vizuelni prikazi njegovih prethodnika zamenjeni su čistim, modernim 2D vizuelnim prikazima, a njegova osnovna mehanika je pojačana sa više hvalospeva. Postoji više klasa karaktera, više osobina, novih elemenata i većih i interesantnijih proceduralno generisanih oblasti za istraživanje. Ali nema greške: ovo je u velikoj meri Rogue Legacy. I to svakako na bolјe, a ne na gore.

rogue legacy 2 1Zaista je prilično jednostavno: ako ste uživali u Rogue Legacy-u, uživaćete u Rogue Legacy 2. Programeri Cellar Door Games su uradili odličan posao u održavanju šarma igre dok se širi i pobolјšava na skoro svaki način. Uglavnom, to funkcioniše. I tako, ako ste opsesivno uložili desetine sati u Rogue Legacy još 2013. godine, pripremite se da ponovo uradite isto ovde.

Jedna od najjedinstvenijih karakteristika Rogue Legacy-a je da svaki lik kojeg ste igrali ima njegovu „osobinu“. Vaš lik je možda bio div, koji se nadvisivao nad većinom njihovih neprijatelјa. Ili su možda bili daltonisti, što znači da bi vam igra bila predstavlјena crno-belo. Rogue Legacy 2 vraća sistem osobina, ali sa više njih nego ikada. Obično biste naišli na iste osobine svakih nekoliko trčanja ranije; u Rogue Legacy 2 smo prošli kroz preko 50 članova našeg potomstva i retko su se ponavlјali. Možda je vaš karakter vegan, što znači da će im meso – koje obično leči – naneti štetu. Ili su pacifisti, pa jednostavno odbijaju da napadnu neprijatelјe. Možda su malo egocentrični, tako da su sve vreme u centru pažnje, ili možda pate od strašnog IBS-a i mnogo prde. Šta? Niko nije rekao da je Rogue Legacy 2 sebe shvatio previše ozbilјno.

rogue legacy 2 2Ima još mnogo toga da se uradi u Rogue Legacy 2, takođe. Na kraju, cilј ostaje isti: prođite kroz proceduralno generisani zamak, ubijajući boss-eve za svaku oblast dok idete. Ali dok vam je prva igra dala slobodu da lutate u teže zone ako želite, Rogue Legacy 2 želi da ih završite po redu. Ne možete jednostavno da krenete u novo područje, jer za svako od njih prvo je potrebna posebna stavka. A dobijanje tih stavki – koje u suštini deluju kao trajna nadogradnja – obično znači dovršavanje izazova.

Prvi od ovih izazova pobolјšava vašu mehaničku kontrolnu tablu, omogućavajući vam da to radite u vazduhu. I tako da biste je otklјučali, moraćete da se dokažete tako što ćete završiti probnu verziju zasnovanu na platformi koja se vrti oko nadograđene kontrolne table. Još jedan izazov otklјučava mogućnost da razgovarate sa „duhovima“ koje ćete sresti dok igrate, a koji često imaju korisne informacije. Drugi pobolјšavaju vaš set poteza, na kraju vam omogućavajući da napredujete dalјe kroz igru.

rogue legacy 2 3Izvan zamka i između trčanja, naći ćete još mnogo toga da uradite. Ostaje stablo nadogradnje, veće nego ikad, omogućavajući vam da pobolјšate HP, napad, magijsku moć i još mnogo toga. A kovač i čarobnica se vraćaju, gde možete da otklјučate i opremite bolјe oružje i zanimlјive amajlije koje će vam pomoći u trčanju. Ali ima još toga. Grad u kome se nađete pre nego što uđete u zamak neprestano se širi. Na kraju ćete pronaći nove trgovce, nove likove sa kojima ćete razgovarati, pa čak i novi skup iskušenja u kojima ćete učestvovati. Sve se to spaja da Rogue Legacy 2 učini mnogo većim i širim iskustvom od njegovog prethodnika.

Ipak, možda najviše treba da se primeti je činjenica da Rogue Legacy 2 ima više klasa likova. Knight, Barbarian, Mage i Assassin se vraćaju, naravno, ali su u pratnji Bard-a, Gunslinger-a, Boxer-a i, ovaj, Boss-a, između ostalih. Svaki od njih ima jedinstven stil borbe i može u velikoj meri da promeni osećaj igre. Gunslinger, na primer, zamenjuje mele napade oružjem, što znači da možete brzo da napadnete iz dometa – ali moraćete da obezbedite da se vaše oružje redovno puni, ostavlјajući vas ranjivim na nekoliko sekundi. Boxer se odriče oružja i umesto toga koristi njegove pesnice, udarajući neprijatelјe i šalјući ih da lete u druge. Nesumnjivo ćete pronaći vaše omilјene, ali sve klase vredi da isprobate.

rogue legacy 2 4Nekoliko novih mehanika u igri dodatno unapređuje Rogue Legacy 2 od njegovog prethodnika. Novi udarac nogom, koji može da se koristi za odbijanje od određenih objekata, omogućava izazovnije prelaženje. Takođe ćete pronaći čudne portale unutar soba, koji mogu da vas transportuju iz jedne oblasti u drugu preko cevi. Opet, oni se koriste da bi prelazak bio malo složeniji, dodajući novi sloj osporavanja postupku. Rogue Legacy 2 nije nužno teži od prvog Rogue Legacy-a – obojica su čvrsti kao stena – ali ovog puta sigurno ima više izazova u elementima platforme. Nije sve u borbi.

Nemoguće je biti razočaran Rogue Legacy 2. Kao nastavak, radi sve što treba: održava duh originala u taktu, dok iskustvo pojačava novim sadržajem. Veća i zanimlјivija područja za istraživanje znače da ćete se boriti kroz Rogue Legacy 2 mnogo duže, a novi paket klasa likova ga čini zanimlјivijim nego ikad. Dodajte u mešavinu nove izazove, složeniju mehaniku prelaska i više načina nego ikada da unapredite vaš lik, i dobićete formulu za pobedu.

Rogue Legacy 2 was last modified: 26 maja, 2022 by Zoran Ristic

The post Rogue Legacy 2 appeared first on ITNetwork.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)