Robotski kuhar prepoznaje slanost jela

0
124

Roboti se sve više probijaju u kulinarstvo, pa sada već i u Zagrebu imate restoran u kojem jela kuhaju specijalni robotski kuhari, mada se više radi o robotiziranim loncima nego o pravim robotima chefovima.

Znanstvenici Sveučilišta Cambridge odlučili su robotima pružiti još jedan važan element bez kojeg nema dobrog šefa kuhinje, čulo okusa, koje im omogućuje da jela budu začinjena onoliko koliko trebaju biti.

Oni su razvili specijalni algoritam strojnog učenja koji podatke sa senzora slanosti može analizirati i donositi zaključke o tome koliko je jelo slano. Obzirom da svatko od nas ima malo drugačije osjete koliko je nešto slano, robotov "jezik" se temelji na feedbacku ljudskih kušača, kako bi količinu soli mogao prilagoditi ukusu većine gostiju, kao što to rade i pravi chefovi.

Kako bi bolje osjećao okuse, robot svoj sud ne donosi isključivo na temelju jednog senzora, već je u proces kušanja uključena imitacija griženja hrane i transporta ukusa slinom do receptora na našim jezicima.

To znači da robot prvo kuša hranu senzorom slanosti na svojoj ruci, a nakon što hrana bude procesirana na različite način, što je u testovima uključivalo 9 različitih načina pripreme jaja i rajčica s različitim udjelima soli, ukuse mapira, kako bi donosio sud o tome kakva je slanost kojeg jela.

Nakon što se robot pokazao uspješnim u prepoznavanju slanosti, znanstvenici ga sada žele unaprijediti novim sposobnostima kušanja koja će mu omogućiti da prepoznaje razine slatkoće i masnoće u jelima.

Istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Robotics and AI možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article