Roboti ipak neće imati potražnju kakva je očekivana u 2017. godini

Iako su mnogi proizvođači već ušli na tržište robota i objavljuju proizvode koji su namenjeni sledećoj godini, pojedini posmatrači tržišta su pesimistični u vezi sa potražnjom za ovakve proizvode.

Kako se navodi, ovakvi proizvodi nisu suštinski za potrošače, pa ograničenja njihove upotrebe i tehnologije traže još uvek puno vremena kako bi oni bili šire usvojeni. Pepper robot koga su kreirali Foxconn Electronics (Hon Hai Precision Industry) i Softbank, uglavnom se koristi za komercijalne servise, dok su Asusov Zenbo kao i Acer Jibo namenjeni potrošačkom tržištu. Ipak, malo je verovatno da će oni u kratkoročnom smislu napraviti profit.

Pepper je objavljen u junu 2015. godine u Japanu, a u septembru ove godine i na Tajvanu. Softbank i Foxconn sada planiraju da poguraju ovog robota i u Evropu i severnu Ameriku – ali ciljajući poslovni sektor. Cena Zenbo robota je 600 dolara, ali njegova integracija softvera i hardvera još uvek nije zrela, a detekcija i sposobnosti učenja zahtevaju još optimizacije. 

Asus Zenbo je kućni robot koji košta 600 dolara

Izvor: Digitimes

Article source: http://www.benchmark.rs/vesti/roboti_ipak_nece_imati_potraznju_kakva_je_ocekivana_u_2017._godini-68956