Robot za potragu za životom u svemiru

0
69
robot-za-potragu-za-zivotom-u-svemiru

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Daleki, ledeni svetovi, kao što je Jupiterov mesec Evropa ili Saturnov Enceladus, su lokacije koje obećavaju kada je potraga za životom u pitanju. Tako je zbog toga što na njima ima vode, ali se nalazi ispod površine. U te tajne svetove bi jednog dana mogli da zarone roboti sa Zemlje.

PCPress.rs Image

Okeani na ovim nebeskim telima su kilometrima ispod površine, a roboti koji tamo stignu bi morali da budu autonomni, jer je za komunikaciju sa stanicama na matičnoj planeti potrebno i do 155 minuta. Stručnjaci iz NASA Jet Propulsion laboratorije možda imaju rešenje, a u pitanju je projekat Exobiology Extant Life Surveyor (EELS).

EELS je robot kojim upravlja AI. Podseća na zmiju, što znači da ima telo koje može da se provuče kroz uže pukotine. Enceladus ili Evropa su najpopularnije destinacije na koje bi mogao da ode, a za sada vodi jedan gejzir na Enceladusu, jer se radi o otvoru kroz koji bi robot mogao da uđe u okean.

Kada bude stigao na odredište, EELS će sve obavljati sam. Sa Zemlje će dobijati samo osnovne komande poput „istraži ovu oblast“ ili „potraži tragove života“. Robot nije deo neke postojeće misije, pa se ne zna kada će i da li će krenuti u potragu za životom na drugim nebeskim telima. Kada se to bude dogodilo, svedočićemo avanturi koja je do sada nezabeležena u ljudskoj istoriji.

Izvor: Ars Technica

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.