Robot “Digits” sledeće generacije dobija glavu i ruke

0
63
robot-“digits”-sledece-generacije-dobija-glavu-i-ruke

BIZIT Seminar


PCPress.rs Image

Agility Robotics je 20.03. najavio ažuriranu verziju svog dvonožnog robota za skladištenje Digits.

PCPress.rs Image

Ažurirani model može povući veću težinu i dosegnuti dalje

Dizajnirana da preuzme zadatke koji se ponavljaju ili sa rizikom od povreda, nova verzija dodaje glavu (sa LED animiranim očima) i ruke, i može da podnese širi niz zahtevnih radnih opterećenja od svog prethodnika.

Novi robot Digits može „dosegnuti više, nositi više, trajati duže, puniti brže i raditi na pokretnoj traci“ bolje od prethodnog modela. Pored toga, bolji je u manipulisanju okolinom, ima oštriju percepciju i bolji je u interakcijama čoveka i robota. Mašina je visoka 175 cm i teška je oko 63,5 kg, uključujući novodizajnirane „krajnje efektore“ (ruke) koje joj pomažu da dosegne visoke ili niske prostore i podigne ili postavi plastične torbe ili druge predmete koji se nalaze u skladištima za otpremu.

„Posao u skladištu uključuje mnoge automatizovane procese, ponavljajuće zadatke koji prečesto dovode do povreda i velike fluktuacije, ostavljajući skupe praznine u radnoj snazi koje otežavaju lance snabdevanja“, objašnjava kompanija u saopštenju za štampu. „Iako automatizacija može pomoći da se popune te praznine, postojeća rešenja za automatizaciju obično imaju jednu namenu, što znači da kompanije moraju da ugrade i održavaju desetine različitih rešenja za različite zadatke ili zahtevaju skupo prilagođavanje radnog prostora. Ideja je da humanoidni robot najbolje može da ponovi zadatke koji se obično dodeljuju ljudima”.

Iako automatizacija može da poštedi ljudske radnike od najzahtevnijih aktivnosti, nije sve idealnno: mašine će verovatno potpuno izbrisati neke ljudske poslove. Štaviše, sa već astronomskim razlikama u bogatstvu, robot stiže pošto najveće svetske korporacije otpuštaju hiljade zaposlenih; teško je ne posmatrati ove mašine sa podjednakim cinizmom i strahopoštovanjem.

Agility Robotics će od 20. do 23. marta izvesti potpuno autonomne demonstracije Digitsa na ProMat Chicagu. Kompanija takođe otvara prijave za mesta u svom Agility partnerskom programu (APP), koji će za početak biti jedino mesto za njihovu kupovinu. Cene tek treba da budu objavljene, a očekuje se da će prve jedinice biti isporučene učesnicima APP-a početkom 2024. Kompanija ima za cilj 2025. kao godinu opšte dostupnosti.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.