Road to Guangdong

0
609

Ako su nas uticaji pandemije COVID-19 tokom poslednjih nekoliko meseci ičemu naučili, to je ono što je – za mnoge – porodica verovatno važnija nego ikada. Stoga se čini prikladnim da Road to Guangdong, dijaloška igra za upravlјanje resursima koju je razvio Just Add Oil Games, prihvati koncept porodice kao osnovno načelo njegovog narativa.

Road to Guangdong stavlja vas u cipele Sunny, studentkinje umetnosti koja živi u Hong Kongu, koja se vraća u njen rodni grad Guangzhou nakon iznenadne smrti oba roditelјa. Po dolasku otkriva da joj je njen Ba Ba (otac) u njegovom testamentu ostavio porodični restoran.
Kako igra započinje, jedina koja je tamo može podržati je njena Guu Ma (baba), Grace, koja joj se pridružila na putovanju preko obalske kineske provincije Guangdong dok pokušava da se ponovo poveže sa raznim članovima porodice i skupi neke recepte za novi meni restorana.

Ovo putovanje odvija se u Sandy-u, nadimak za lјubimca koji je dat rahitičnom stariom automobilu sa četiri vrata, za koji je potrebno stalno održavanje, samo da bi se osiguralo da može da dođe od jedne do druge garaže, a kamoli svaku etapu vašeg epskog putovanja širom provincije.

I ovo održavanje je ono što čini glavninu Road to Guangdong, dok se vozite od tačke do tačke na mapi, držeći Sandy-in benzin i ulјe dolivenim, istovremeno osiguravajući da razne automobilske komponente – motor, filteri, kaiš ventilatora i gume – se ne pokvarite i ostave vas na cedilu (čime pokrećete Game Over). Ovo se takođe dešava dok pokušavate da osigurate da se vaš ograničeni budžet za punjenje gorivom i zamenu delova istežete što je više moguće (pro-tip: pokupite dalјinski bilo koji pristojan motor iz nasumično generisanih otpadaka iz igre i prodajte ih po ceni garaže).

Sama vožnja je nezgrapna, a opet funkcionalna. Kamerom u automobilu imate neposredan vizuelni pristup meračima brzine, ulјa, benzina i temperature motora, dajući igračkom osećaju osećaj zadržavanja niza obrtnih ploča u vazduhu. Takođe morate sa vremena na vreme fizički da zaustavite automobil, ne samo da biste zamenili gorivo i ulјe, već i da biste proverili u kakvom su stanju ostale fizičke komponente automobila. Iako je ovo dovolјno jednostavan koncept za shvatanje, često smo se našli da posmatramo brojila, umesto da pazim na sam put.

Road to GuangdongTakođe donekle ograničava vašu mogućnost otvaranja motora i pritisnete gas do daske. Iako brzinomer pomalo optimistično doseže 160, krhkost različitih komponenata ovog vrlo starog automobila znači da ćete retko moći da pređete oko 40, što ima nesrećni sporedni efekat što čine da već prilično dugačka putovanja traju toliko duže. To, zauzvrat, pogoršava drugo pitanje na putovanjima – naime, oni brzo postaju jednolični i ponavlјaju se.

Dijalog tokom vožnje izuzetno je ograničene prirode, često iznosi dve ili tri rečenice, a radio u automobilu sadrži samo dva kanala i dve pesme na svakom kanalu. Nemojte da nas pogrešno shvatite, muzika je zapravo vrlo prijatna, ali jednostavno je nema dovolјno da spreči da putovanja postanu skoro identična u kratkom vremenskom periodu. Dajte nam još četiri ili pet numera, a ovo bi bilo mnogo manje pitanje.

Road to GuangdongMeđutim, nije sve propast i sumornost, a jedna stvar koja dodaje malo raznolikosti svakom putovanju je opseg lokaliteta kroz koje vozite. Uprkos tome što je izgled igre namerno lo-fi uglavnom, uz animaciju i detalјe koji su žrtvovani u korist smelih boja i geometrijskog, gotovo papirnatog dizajna, neki lepi mali dodiri osvetlјenja na putu dodaju toliko potreban karakter – difuzni efekat dodat neonskim reklamama noću, što je posebno divan dodir.
Naravno, putovanje je samo pola priče – putovanja vas na kraju vode do odredišta. Po dolasku na svako odredište ulazite u duge sesije dijaloga u kojima se upoznajete sa različitim članovima vaše porodice.

O velikom delu narativa teško je govoriti širokim potezima, s obzirom na ličnu i porodičnu prirodu sveobuhvatne priče, ali u stvari imate malo toga da uradite u smislu oblikovanja razgovora koji se vode, a dijalog je skrojen da omogući da biste saznali nešto više o životima Sunny-ine rodbine i njihovim osećanjima nakon smrti njenih roditelјa.

Sam dijalog je mešovita torba. Ponekad ima pomalo iznuđen i neprirodan osećaj, gde se protok ne oseća toliko razgovorno koliko bi trebalo. Postoje i vrlo kratki momenti, gde neki od dijaloga sugeriše pretpostavlјeno znanje, zbog čega smo povremeno bili nesigurni u kontekst određenih reči ili fraza (mada sam apsolutno spreman da prihvatim da se ovo možda svodi samo na naše neznanje!).

Međutim, ima i puno malih trenutaka koji su inspirisali naše istinske reakcije, bilo da se radi o brzom smejanju pri nekom oštroj opaski od mrzovoljne Guu Ma-a ili nežnom uzdahu priznanja na nekim diskusijama oko smrti Sunny-inih roditelјa – u kontekstu, izgubili smo sopstvenu majku pre nekih pet godina i mnoge mešovite emocije nagoveštene ovde i dalјe odzvanjaju. Samo nemojte očekivati Mass Effect ili Stanley Parable nivoe grananja, jer oni u velikoj meri pričaju priču koju žele da ispričaju.

Iako imamo ozbilјnih problema sa tempom koji predstavlјaju aspekti vožnje i upravlјanja resursima, a narativni odelјci ponekad mogu jednostavno da imaju osećaj kao da pritiskate dugme sa malo razmišlјanja da biste napredovali, Road to Guangdong ostaje igra sa dovolјno šarma da se prikupi kvalifikovana preporuka sa nama – ako uspete da izbegnete pokretanje Game Over-a, oduzeće vam najviše 3-4 sata vašeg vremena, a za ono što je tu više je nego fer ulaganje.

Road to Guangdong was last modified: 31 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Road to Guangdong appeared first on ITNetwork.

Original Article