RNIDS: Kompanijski nastup kroz digitalne kanale i Internet kao osnova poslovanja

0
57
rnids:-kompanijski-nastup-kroz-digitalne-kanale-i-internet-kao-osnova-poslovanja

Suštinske promene u opštoj filozofiji poslovanja koje je u poslednje tri godine nametnula pandemija konačno su, nakon više od decenije uzaludnog iščekivanja, probile naizgled neuništiv balon domaćeg otpora prelasku na elektronsko poslovanje.

PCPress.rs ImagePCPress.rs Image

Zbog sopstvenih i tuđih negativnih iskustava u vezi sa online kupovinom, mahom putem društvenih mreža, kupci danas sve češće traže potvrdu da je prodavac legalan poslovni subjekt i da je njegova poslovna praksa legitimna. Najčešći način na koji to čine jeste poseta matičnom sajtu firme (preduzetnika, brenda, udruženja, registrovanog poljoprivrednog gazdinstva).

Samo postojanje sajta, njegov nivo kvaliteta, ažurnost i relevantnost informacija na njemu su osnovni elementi poverenja koje posetioci (koji konverzijom postaju kupci) postepeno grade prema ponuđaču, a bez kojeg se prodaja ne može obavljati sa uspehom.

Digitalno prisustvo započinje sajtom, njegovim nazivom i domenom na kojem se nalazi

Izgradnja reputacije bilo kog biznisa (brendiranje) kontinuiran je proces koji u sferi digitalnog poslovanja započinje izborom optimalnog naziva domena na kojem će se sajt nalaziti.

Uz svojstva koja bi naziv domena trebalo da poseduje, poput efektnosti, lakoće za izgovor i brzog pamćenja, on mora da sadrži odrednicu koja direktno ukazuje ili asocira na ono čime se bavite.

Domenska ekstenzija je deo naziva domena koji ukazuje na njegovo i poreklo onoga ko stoji iza njega. Zato je registracija unutar nacionalnog internet domena (.RS i .СРБ) elementarni deo digitalne marketinške strategije za svaki biznis koji je lociran u Srbiji i kome je ciljna publika unutar Srbije.

Valja napomenuti da su sredstva koja će se alocirati za potrebe registracije domena zanemarljiva čak i u veoma skromnom budžetu za marketing.

Strategija nastupa na Internetu nije bauk

Često suprotno onome što propagiraju razni (samoproklamovani) stručnjaci iz sfere digitalnog marketinga, strategija nastupa na Internetu nije nikakav poseban bauk i podrazumeva korišćenje elementarne poslovne logike i određenih znanja koja su široko dostupna online, čak i na našem jeziku.

Pre svega, Internet poslovanje je i dalje – poslovanje i kvaliteti koji ga čine uspešnim u „fizičkom” svetu na snazi su i u digitalnom: primamljiva ponuda, poštenje, dobra komunikacija.

Sa svoje strane, digitalno biznis okruženje je izuzetno dinamično. Činjenica da u današnje vreme svako može da najširoj publici predstavi svoju ponudu je mač sa dve oštrice – hiperkonkurentnost je svakako veliki izazov, ali olakšana mogućnost pristupa ukupnom domaćem ili čak svetskom tržištu u isto vreme daje šansu kvalitetnim projektima da se izdignu iz mase i relativno brzo monetizuju svoj trud.

RNIDS.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.