RIT Croatia: Studij za karijeru u svjetskom STEM gigantu

0
91

Rochester Institute of Technology među najjačim je STEM obrazovnim ustanovama u SAD-u. Kao sveučilište, američki RIT je treći po broju diplomanata u ovom području među privatnim sveučilištima. Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća matično sveučilište ima tehnološke programe i računarstvo. RIT Croatia u stopu prati visoke obrazovne standarde američkog krovnog sveučilišta i velika je prednost studentima što uz hrvatsku diplomu po završetku studija dobiju i važeću američku.

„RIT Croatia je najstariji međunarodni kampus privatnog američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology te najstarija privatna visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, koja ove godine slavi 25 godina poslovanja“, rekao je dr. sc. Alan Mutka, voditelj studija Informacijske tehnologije na RIT Croatia.

Studijski programi

Na hrvatskim kampusima studenti mogu birati između preddiplomskog stručnog studija Informacijskih tehnologija (Web and Mobile Computing BS) te novooformljenog multidisciplinarnog studija Dizajn novih medija (New Media Design BFA). IT program može se studirati u Zagrebu i Dubrovniku, dok je novooformljeni Dizajn novih medija dostupan u zagrebačkom kampusu. Dizajn novih medija u jednom programu objedinjuje kompetencije iz umjetnosti, dizajna, vizualnih komunikacija i programiranja.

„Dizajn novih medija stvara stručnjake za digitalne medije sadašnjosti i budućnosti. U sklopu cjeloživotnog obrazovanja na RIT Croatia, na zagrebačkom kampusu izvodi se i RIT-ov Master of Science studij: Information Technology and Analytics. Programi i nastavni planovi RIT Croatia u potpunosti su usklađeni s visokim standardima obrazovanja i akademskim programima matičnog sveučilišta. Nastavu na engleskom jeziku izvode predavači s bogatim akademskim i profesionalnim iskustvom“, pojasnio je dr. sc. Alan Mutka.

Komparativne prednosti studiranja na RIT Croatia

Uz dobivanje dvije diplome i rad po programu američkog sveučilišta, studenti imaju priliku provesti do dva semestra na globalnim kampusima u SAD-u, Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Kosovu. Studij se odvija u međunarodnom okruženju, a RIT je prepoznat kao sveučilište koje kvalitetno priprema studente za tržište rada.

RIT je poznat po career-oriented edukaciji s hands-on pristupom i iskustvenim učenjem. Fokus je na interaktivnoj nastavi i na sustavu koji nudi specijalistička i opća znanja.

„Takva kombinacija tzv. T-shaped obrazovanja studentima omogućuje da pri rješavanju kompleksnih zadataka kombiniraju znanja iz raznih područja – primjerice programiranja i psihologije ili znanosti o zaštiti okoliša“, napominje dr. sc. Mutka.

Na RIT-ovim studijskim programima studenti imaju jedinstven program stručne prakse u jakim IT tvrtkama. Studenti rade na konkretnim projektima u industriji, pa je i sam završni rad na Informacijskim tehnologijama vezan uz rješavanje stvarnih poslovnih projekata kod klijenata kao što su Rimac Automobili i A1. Jedan od projekata u kojem se vidi odlična suradnja s realnim sektorom je i Soft Skills Akademija u kojoj su sudjelovali Microblink, Degordian, Ambacia, Span i drugi, a studenti su dobili uvid u to koliko su važne tzv. meke vještine.

Lako do posla

Uz fokus na praktična znanja, studente se potiče na kritičko i analitičko razmišljanje te poslovnu komunikaciju.

„Zapošljivost studenata kreće već na drugoj godini kada krećemo s programom stručne prakse i vrlo često studenti nakon stručne prakse ostanu raditi u tim tvrtkama. Uz to, predstavnici IT industrije regrutiraju studente i tijekom akademske godine, a posebice studente završnih godina“, istaknuo je dr. sc. Mutka.

Školarina za iduću akademsku godinu iznosi 6.800 eura, a RIT Croatia svake godine izdvaja više od 2,6 milijuna kuna za financijske potpore i stipendije. Više od 80% kandidata koji su prošle godine zatražili financijsku potporu, ostvarili su pravo na stipendiju ili potporu.

Original Article