Risk System

0
607

Shoot-’em-up igrači su poznati po tome što uživaju u dobroj ispaši. Napokon, ko to ne voli? Krave to rade, na primer. Ali važna razlika između goveđe ispaše i paše shmupper-a je ta što prva uklјučuje hranjenje travom, dok se druga odnosi na premeštanje vašeg plovila blizu metaka i drugu opasnost kako biste prikupili dodatne bodove ili eventualno popunili neku vrstu sekundarne trake. Dakle, to uopšte nisu iste stvari, ali duh je tu. Ok, nije. Ali rizik je preuzet, i to je ono o čemu se radi u Risk System-u.

Risk System je navodno tradicionalno horizontalno shoot-’em-up, sličan kao kod R-Type, ali sa fazama zasnovanim na obrascima neprijatelјskih letelica i projektila, a ne na opasnostima po životnu sredinu. Kontrola je jednostavna kao što biste očekivali – krećite se pomoću D-pad-a ili levog džojstika, izbegavate prevrtanje pomoću dugmeta Y i nadole pomoću dugmeta B, pogađajući A da biste upotrebili vašu barijernu bombu.
U čudnom, ali na kraju prilično pametnom potezu, Risk System nema dugme za pucanje. Umesto toga, vaš brod će se automatski pucati kada se poravna sa neprijatelјima. Na ovo je potrebno trenutak ili dva da se naviknete, ali jednom kad to učinite, čistoća igre zasija. Vidite, centralna mehanika Risk System je, ovaj, Risk System. Odnosno, približavanje neprijatelјskim mecima uzrokovaće da ih „napašete“, čime se vaša barijera napuni. Kada ga napunite igrajući dovolјno rizično, u suštini vam se daje pametna bomba (Barrier Breaker, ovde) koja vam omogućava da tradicionalno očistite ekran ili napravite značajnu štetu boss-u.

Risk SystemZa sada tako jednostavno. Snaga Risk System-a je u njegovoj linearnosti. Naravno, nije posebno iznenađujuće što bi igra u ovom žanru bila linearna, ali je Risk System – uprkos tome što ima neke nasumične elemente u njegovim fazama – je tesan. Postoji prostor za tesno izbegavanje, ali obično vas podstiče da igrate dovolјno dobro da ćete imati bombu u rezervi kad vam zaista treba – a pod „stvarno mi treba“, podrazumevamo da ćete primiti pogodak ako nemate jednu spremnu za upotrebu.
Za razliku od mnogih drugih shmup-ova, ovde možete da primite tri pogotka, a upotrebom vaše bombe da pobedite neprijatelјe koji gunđaju, oni ispuštaju žetone koji mogu da vas izleče. Ovo može da zvuči neprijatno kao evro-shmup, ali nema labav dizajn ili smeće koje biste mogli da očekujete od pucačine sa zdravstvenim sistemom. Faze imaju dovolјno različite setpieces, ali na kraju se svi svodi na otkrivanju gde će meci biti, a onda idemo blizu njih.
Teško je, ali nije neoprostivo – ako umrete, možete jednostavno ponovo da pokrenete nivo, a ako ste stigli do boss-a, vratićete se na početak bitke. Pristupačnost je ovde na dnevnom redu, a kontrole su potpuno prilagodlјive do te mere da igra može lako da se igra jednom rukom. To je pohvalna stvar i – pre nego što svi pređete preko komentara – ne ugrožava uporni izazov niti opšte uzbuđenje igre.

Risk SystemOvde je uklјučeno nešto memorisanja i ponavlјanja, ali to je samo tokom boss borbi. Kontrolna tačka pomenutih bitaka je toliko velikodušna da nam je bilo teško da budemo iritirani našim bezbrojnim smrtnim slučajevima pre nego što smo shvatili obrazac ili „trik“ svakog boss-a, budući da je priroda svakog susreta slična zagonetki. Ipak, nas je malo iznervirala boss bitka koja zahteva da kao zaklon koristite detalјe u pozadini koji brzo prolaze – ideja je u redu, ali izvršenje manevara pomalo je usrano s obzirom na to kako se brzo stvari kreću.
Korisno, onda, Risk System uglavnom je vizuelno oštar i jasan. Postoji prilična količina blica na ekranu (dovolјno da opravda upozorenje na epilepsiju na vrhu igre), ali ovi efekti jasno komuniciraju kada je vaš Barrier Breaker potpuno napunjen – tako da imaju korisnu aplikaciju za igranje. Sve takođe radi glatko, zaklјučano sa 60 kadrova u sekundi – od takve igre ne bismo očekivali ništa manje, ali ipak vredi pohvaliti uglađenost i vernost postupka. Meci su jasni kao dan na ekranu, a efekti su nenametlјivi – u osnovi, vizuelni blic nikada ne ometa akciju pucanja, što je sve što zaista možete da tražite od shmup-a.

Audio je mešovitog stila. S jedne strane, lepo je što je igra u potpunosti glasovno izražena; isečci su kratki, ali dobri, dodajući ličnost u boss bitke i napajajući priču kap po kap (koja se prilagođava vašem rangu/rezultatu, na lep način). Muzika nas je, međutim, potpuno zaobišla. Proveli smo mnogo vremena igrajući Risk System – igru od šest nivoa – i jedva trenutno možemo da se setimo da li je uopšte imao muziku, takav je nedostatak uticaja na nas. Zvučni efekti savršeno komuniciraju ono što trebaju da budu, pa soundtrack nije posebno veliki problem. Previše ćete se koncentrisati da biste to primetili.

Zaklјučak

Risk System je impresivna igra gde se računa, i to je u njenom napetom, promišlјenom i izazovnom igranju. Uglađenost dizajna podsetila nas je na odličan run n’gun Bleed, sa fokusom na izbegavanje i odmazdu u linearnim fazama, ali naravno ovde je primenjen na žanr shmup. Osim u višim rangovima, u šest kratkih faza Risk System nema mnogo žurbe, ali one su dovolјno teške da izdrže žanrovske ne-veterane još neko vreme. Apsolutno profesionalnim shmupper-ima će se to možda učiniti previše laganim, ali igrači bilo kog nivoa veštine moći će ceniti izuzetno solidnu igru koja se ovde nudi. Kažemo da nema rizika od kajanja kupca sa ovim.

Za:

  • Uske, dobro osmišlјene faze
  • Pamtljive i raznovrsne boss bitke
  • Glatka i nenametlјiva grafika
  • Izuzetno pristupačan način igre
  • Težak izazov…

Protiv:

  • …Ali ne sasvim dovolјno njega
  • Ograničena vrednost ponavlјanja osim viših rangova
  • Nepamtljiva muzika

Risk System was last modified: 4 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Risk System appeared first on ITNetwork.

Original Article