Revitalizacija potencijala vještačke inteligencije – potencijalna opasnost ili korak naprijed?

0
76
revitalizacija-potencijala-vjestacke-inteligencije-–-potencijalna-opasnost-ili-korak-naprijed?

Summary

U nedavnom razvoju događaja, istraživači kompanije „OpenAI“ upozoravaju na moguću opasnost koju predstavlja novo otkriće vezano za vještačku inteligenciju. Prema izvorima, pismo upućeno upravnom odboru ove kompanije ističe zabrinutost za budućnost čovječanstva koju bi mogla predstavljati ova vrsta umjetne inteligencije. […]

Revitalizacija potencijala vještačke inteligencije – potencijalna opasnost ili korak naprijed?

U nedavnom razvoju događaja, istraživači kompanije „OpenAI“ upozoravaju na moguću opasnost koju predstavlja novo otkriće vezano za vještačku inteligenciju. Prema izvorima, pismo upućeno upravnom odboru ove kompanije ističe zabrinutost za budućnost čovječanstva koju bi mogla predstavljati ova vrsta umjetne inteligencije. Iako kopija pisma nije dostupna, istraživači koji su ga napisali nisu dali službeni komentar. S druge strane, još uvijek se ne može neovisno provjeriti tvrdnje o mogućnostima ovog novog otkrića.

Ova situacija je rezultirala odlaskom izvršnog direktora, Sema Altmana, na četiri dana „u egzilu“. Njegov neprijavljeni algoritam za pisanje i generativna vještačka inteligencija igrali su ključnu ulogu u ovoj odluci upravnog odbora.

Činjenica da je više od 700 zaposlenih zaprijetilo otkazom i solidarnošću s Altmanom ukazuje na to da postoji snažna podrška unutar same kompanije. Njihov strah od posljedica ovog otkrića može se vidjeti kao znak ozbiljnosti situacije.

Unatoč zabrinutosti, treba napomenuti da „OpenAI“ nastavlja razvijati AI sustave koji su pametniji od ljudi. Projekt „Q*“, koji se smatra probojem u potrazi za superinteligencijom (AGI), još uvijek je u fazi razvoja. Iako su rezultati testova bili slični onima koje bi postigli učenici osnovnih škola, istraživači su optimistični u vezi s budućim uspjehom.

Naravno, postoji potreba za daljnjim istraživanjem i procjenom mogućnosti i potencijalnih opasnosti povezanih s ovom vrstom umjetne inteligencije. Kako tehnologija napreduje, važno je da budemo svjesni utjecaja koji može imati na čovječanstvo.

FAQ:

Q: Što je „Q*“ projekt?

A: Projekt „Q*“ je projekt kompanije „OpenAI“ koji se smatra mogućim probojem u potrazi za superinteligencijom (AGI).

Q: Što je superinteligencija (AGI)?

A: Superinteligencija (AGI) je vrsta umjetne inteligencije koja je pametnija od ljudi.

Q: Koje su moguće opasnosti povezane s ovim otkrićem?

A: Istraživači iz kompanije „OpenAI“ tvrde da je nova vještačka inteligencija koju su otkrili potencijalna prijetnja čovječanstvu. Detaljnije informacije o tome nisu dostupne jer kopija pisma nije dostupna, a istraživači nisu dali službeni komentar.

Q: Kako je kompanija reagirala na ovo otkriće?

A: Kompanija „OpenAI“ nije službeno komentirala ovo pitanje, ali su zaposleni iskazali solidarnost s izvršnim direktorom i zaprijetili otkazima ukoliko se situacija ne riješi na odgovarajući način.

Read More