Returnal

0
250

Returnal je ekskluzivni PS5 roguelite pucačina koju je razvio Housemarque, a objavio Sony Interactive Entertainment. Igra bi mogla da bude najbolјa demonstracija onoga što je PS5 sposoban, ali njena ekstremna poteškoća i kažnjavajući dizajn mogu da budu neprijatni za one koji ne mogu da prate korak sa strahotama koje čekaju u njegovom vanzemalјskom svetu.

Returnal zvezda je astronaut po imenu Selene, koja se srušila na čudnu vanzemalјsku planetu po imenu Atropos. Selene-in brod je uništen prilikom pada, pa se ona odvažila u potragu za misterioznim prenosom koji se pušta preko njenog komunikacionog uređaja. Atropos je ispunjen neprijatelјskim životnim oblicima, ali to nije ono što Selene najviše plaši. Svaki put kada Selene umre prilikom istraživanja planete, ona se preporodi u trenutku pada i mora da počne ispočetka. Atropos je prepun leševa Selene koji nisu uspeli u njenoj misiji, od kojih su neki ostavili audio zapise o njihovim nalazištima. Što je najviše zabrinjavajuće, Selene pronalazi kuću skrivenu u džungli koja podseća na njen vlastiti dom.

Returnal je roguelite, što znači da se nivoi proceduralno generišu iz odabira soba koje se svaki put premešaju. Kad god igrač umre, Selene se ponovo budi na mestu pada. Selene-ina smrt i oživlјavanje fantastičan je trik koji pomaže da se stvori univerzalni razlog za mehaniku igre. Selene može da zadrži samo osnovni pištolј, nekoliko stalnih klјučnih predmeta i valutu sličnu dragulјu zvanu Ether kad god umre. To znači da igrač mora da prikupiti sveže predmete, nadogradnje i oružje svaki put kad umre, što znači da niti jedno trčanje nije isto.

Selene neće dugo izdržati na Atropos-u sa njenim pištolјem, tako da igrač treba da pretraži svaku regiju tražeći predmete i nadogradnje. Selene ima mehaniku za adrenalin, gde stiče posebne moći za ubijanje neprijatelјa bez udarca, ali metar se resetuje i moći se gube kad god je pogođena. U igri postoji nekoliko valuta koje Selene može da koristi za kupovinu Artifakata (pojačanja koja traju dok je ne ubiju) i Potrošnog materijala (jednokratnih predmeta, poput lekovitih napitaka).

Igrač takođe ima veštinu spretnosti, koja se povećava tokom trčanja i osigurava da Selene pronađe bolјe oružje.Oružja u Returnal-u su mešavina zemalјskog vatrenog oružja (sačmarice, bacači raketa) i vanzemalјskog oružja. Puno je raznolikosti u načinu na koji oružje funkcioniše, mada ne menja previše taktiku igrača, jer se Returnal mnogo više fokusira na odbranu nego na napad. Sve u svemu, u Returnal-u postoji puno međusobno povezanih sistema koji dobro funkcionišu zajedno i nikada se ne osećaju previše komplikovano. Igra je prilično škrta u tome kako deli valute koje se koriste za kupovinu predmeta i nadogradnje, tako da uvek postoje teški izbori o tome koje su pogodnosti potrebne.ReturnalŠteta je što Returnal nije bio početni naslov za PS5, jer pokazuje potencijal PS5 bolјe od bilo koje igre pre njega. Grafika je zapanjujuća, sa neverovatnim osvetlјenjem i odsjajima, čak i kada radi na 4K pri 60fps. 3D zvučna kulisa koju stvara soundtrack efikasna je u tome što čini da se korisnici osećaju kao da su u neprijatelјskom okruženju, sa vanzemalјskim zvukovima koji se čuju i viču iz svih pravaca. Returnal takođe koristi PS5 SSD za trenutni transport između lokacija, gotovo bez učitavanja između nivoa i bez ikakvog teleportovanja u područja unutar njih. Možda najimpresivniji aspekt Returnal-a je upotreba DualSense kontrolera. Razne senzacije koje kontroler emituje prilikom istraživanja vanzemalјskih pejzaža pomažu u pobolјšanju i uranjanju u iskustvo na načine koji su češće povezani sa VR-om. Prilagodlјivi okidači za njih imaju zadovolјavajuće krckanje, posebno kada ispalјuju posebnu sposobnost oružja. Returnal je demonstracija šta je PS5 sposoban i koliko moćan dizajn DualSense-a može da bude uz pravu igru.
Returnal
Vanzemalјski pejzaži Returnal-a su neverovatni, sa visokim statuama bezličnih vanzemalјaca koji se nadvijaju nad igračem iz svakog ugla. Neprijatelјi su više mešoviti, većina ih spada u kategoriju psa sa pipcima, lignje, leteće lopte i kupole. Elitni neprijatelјi koji se s vremena na vreme pojave uzbudlјiviji su, kao i boss-evi. Returnal koristi jaka neonska svetla za mnoge njegove neprijatelјe, posebno njihove metke, a predosećajni svet Atropos-a ponekad može neproduktivno da izgleda kao disko plesni podijum. Sve je to u potpunoj suprotnosti sa segmentima u igri u kojima igrač istražuje kuću u džungli, što Selene može da učiniti svaki put kad porazi boss-a. Ovi se segmenti prebacuju u perspektivu prvog lica i grade napetu i zastrašujuću atmosferu, dok se poznati predmeti Zemlјe suptilno menjaju kako bi odražavali vanzemalјski svet. Ovi segmenti su vrhunac Returnal-a i deluju kao odličan odmor od njegovog mahnitog istraživanja. Sama Selene nema puno šanse da zablista kao lik, ali to je i očekivano, s obzirom na to da je i sama zaroblјena u vanzemalјskom svetu i da veći deo njenog dijaloga dolazi iz audio zapisa.ReturnalNačin igranja Returnal izgleda kao pucačina iz trećeg lica na površini, ali je bliži igri kiše metaka, sa pomešanim crticama Dark Souls- a i Hades-a. Igrač istovremeno ima pristup samo jednom pištolјu, kao i spor, ali moćan energetski mač. Neprijatelјi u igri šalјu masovne salve laserske vatre na Selene, a jedini način preživlјavanja je ovladavanje mehanikom ubrzanja. Selene može da izvede kratko ubrzanje u bilo kom smeru, što joj daje nekoliko trenutaka neranjivosti, ali posle toga ima prekid rada. Ovladavanje mehanikom ubrzanja je neophodno da bi se preživelo u Returnal-u, jer Selene ne može da napravi veliku štetu pre nego što umre i bude vraćena na početak igre.

Stil igranja kiše metaka ima potencijal za naelektrisanje borbenih susreta, osim što postoji jedan glavni problem. U Returnal-u igrač u svakom trenutku može da vidi samo ono što je pred njima, dok neprijatelјi ispalјuju salve metaka i šalјu laserske udarne talase prema njima iz svih uglova – nešto što pristup mnogih drugih naslova kiše metaka odozgo nadole rešava s perspektivom. Returnal ima problem s tim što igrača pogađaju projektili koji ih pogađaju iz mrtvih tačaka, što onemogućava izbegavanje neprijatelјske vatre u oblastima sa puno neprijatelјa.

Ovo postaje problem počev od drugog nivoa i vremenom se samo pogoršava, pogotovo što se šteta od neprijatelјa drastično povećava tokom igre. Previše je situacija u kojima je igrač ubijen neprijatelјskom vatrom koju nije video i potrebno je puno uživanja u igri, posebno kada se dugo trčanje poništi u nekoliko sekundi. Returnal nema nikakve poteškoće, pa igrači koji se muče sa brzim pucačinama mogu kao rezultat da preskoče ovu igru.

Frustrirajuća poteškoća Returnal-a izgleda da je način produženja životnog veka igre. Ako bi Returnal imao opcije poteškoća, tada bi njegovo vreme izvođenja bilo znatno smanjeno, posebno zato što ponovo koristi neprijatelјe i nivoe sa određenom frekvencijom. Početno područje Returnala je u početku upečatlјivo, ali to se pomalo smanjuje svaki put kad se ponove isti rani delovi nakon što se obećavajuća trka ubije za nekoliko sekundi kasnije. Returnal je surovo teška igra i ponavlјajući ciklus priče može da učini da se neke trke osećaju kao gublјenje vremena, posebno kada je između njih zadržano tako malo.

Returnal je možda najlepša igra na PS5, a čini neverovatne stvari sa DualSense kontrolerom i njegovom zvučnom kulisom. Verzija Returnal-a koja ne bi bila toliko kažnjiva i imala bi više sadržaja bila bi nešto zaista posebno. U ovom trenutku, igra je zabavna, ali ima tendenciju da prečesto izvlači prostirku ispod igrača. Ljudi koji vole teške video igre naći će mnogo toga za pohvalu u Returnal-u, ali upečatlјiva lepota Atropos-a okružena je surovim okruženjem koje će preplaviti one koji to ne mogu da prate.

Returnal was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Returnal appeared first on ITNetwork.

Original Article