Recenzija aplikacije: Sketch

Ako ste korisnik Mac računala, te se bavite dizajnom, vrijeme je da se odmaknete od popularnog Photoshopa i probate nešto novo i “bolje”. Znamo da je Photoshop de facto customary za sve povezano s crtanjem, skiciranjem, uređivanjem … ali mi već mjesecima koristimo Sketch i moramo reći da smo i više nego oduševljeni viđenime. Nadamo se da ćete biti i vi.

 

Photoshop vs. Sketch

Photoshop nije idealan za dizajniranje grafičkog sučelja (UI). To znaju oni koji su ga pokušali koristiti za to. Posebice dizajneri u IT kompanijama koji imaju zadaću programerima nacrtati ekrane u aplikaciji. Sva sreća na tržištu postoje choice koje se, nažalost, manje koriste – Adobe XD, Figma, Affinity Designer, ali i spomenuti Sketch!

Ako ga malo zaguglate vidjeti ćete da je izrazito popularan, da ga se sve više spominje po medijima i da košta višestruko manje od alternativa. Licenca za Sketch košta 99 dolara i možete ju koristiti koliko God želite, dok licenca za Photoshop košta i preko 700 dolara, odnosno 120 dolara godišnje za Photoshop CC uslugu.

Nije li to malo previše za jedan alat? we je i nije, ovisi kako na to gledate i koliko koristite određeni alat. Ipak, kada pogledate omjer uloženog i dobivenog u Sketch, složiti ćete se s nama da za 99 dolara imate profesionalni alat i da vam više ništa osim njega ne treba. 

Prednosti Sketcha

Jako jednostavan za korištenje, vrlo brzo ćete pohvatati osnove
Odličan alat sa hrpom opcija, posebice za dizajniranje UI-ja i vektorsko crtanje
Dijeljenje i exportanje crteža je užasno lagano, te ih možete podijeliti na mnogo strana/web stranica (op.a. jedan od primjera je exportanje nacrtanog na Zeppelin)
Odlična integracija sa drugim aplikacijama i pluginovima
Pristupačan alat – licenca 99 dolara

Jedna od najvećih prednosti Sketcha je njegova jednostavnost. Već smo zaboravili da i ovako moćni alati mogu biti jednostavni i da ih i početnici mogu bez većih problema koristiti. S druge strane imate Photoshop koji ima milijun opcija i “krivulja učenja” je prilično dugačka i velika.

Sketch je čista suprotnost – nema toliko mogućnosti, ali ima sve što dizajnerima treba, štedi vam vrijeme, živce i na kraju dana – novac. Pogotovo što sa Sketchom možete jako lako “re-useati” elemente (npr. ikonice koje ste napravili) i tu uštedjei hrpu vremena u budućnosti.

Spomenuli smo crtanje layouta/sučelja i vektorsko crtanje. Kada jednom probate kako to funkcionira, htjeti ćete naučiti više i više, te je lako “potrošiti” slake u tome. Jednostavno je ugodno raditi u ovom alatu bez obzira kakvo prethodno znanje imate i nije vam teško naučiti nešto novo i isprobati nešto novo. Nemate toliko puno opcija papa ćete se lako snaći u book svemu.

Također, spomenimo i njihovu podršku koja je odlična. Kao prvo, online community koji se većinom sastoji od dizajnera je odličan, ali tu su još i online tečajevi, libraryji, članci, dokumentacija, video tutorijali … Imate sve što vam treba, samo trebate znati gdje potražiti pomoć. Za 99 dolara i godinu dana besplatnog ažuriranja, ne možemo više tražiti!

 

Mane Sketcha

Postoje manji bugovi, čak i u verziji 48.1 što je ponekad frustrirajuće
Ponekad se aplikacija zna srušiti zbog određenih pluginova
Mac-only (žao nam je Windows korisnici!)
Alati za editiranje fotografija i slika su limitirani (op.a. tu je Photoshop daleko bolji)
Teško je aplikaciju koristiti sa Wacom tabletima

Iako se radi o fantastičnom alatu kojeg ćemo i dalje rado koristiti, on ima svoje nedostatke u odnosu na alternativne softvere. Ono što nas smeta najviše su neočekivani bugovi i “glitchevi”. Nisu to veliki bugovi, no znaju naživcirati osobu koja koristi Sketch. we onda zbog buga nešto što želite napraviti ne traje 15 minuta nego 25 minuta, ali sva sreća, ispravljaju se bugovi iz verzije u verziju (op.a. i dosta redovno ih izbacuju na tržište).

Također, tu je i neočekivano rušenje aplikacije, najčešće zbog pluginova koji uzrokuju to. Jedini savjet koji vam ovdje možemo dati je – nemojte koristiti pluginove koji vam ne trebaju i često spremajte crtež. Imate kraticu na tipkovnici za to.

Spomenimo još da bismo voljeli vidjeti Sketch i na Windowsima, ako ne i na Linuxu. Za sada je dostupan samo ljudima sa Mac računalima, kojih je u Hrvatskoj relativno malo u odnosu na druge OS-ove, no postoje neke glasine koje kažu da se sprema izlazak aplikacije i na Windowse. Da li su točne ili ne, ne možemo reći, ali definitivno navijamo za to.

 

Zaključak

Sketch ima ogroman potencijal, posebice za ljude koji se bave dizajnom! Tu smo i mi koji koristimo Sketch za svoje osobne potrebe kada želimo nešto skicirati ili si nacrtati. Ostali alati su nam prekompleksni, preskupi i preteški za učenje.

Ako nemate potrebu fotošopirati sliku za časopis, onda vam vjerojatno Photoshop ne treba. Imate ih boljih alternativa. Ovo je jedna od njih. Stoga, ako tražite dobar alat za dizajniranje i (vektorsko) crtanje, ovo je alat za vas! Nećete požaliti, a košta samo 99 dolara.

 

Piše: B.P.

Article source: http://pcchip.hr/softver/korisni/recenzija-aplikacije-sketch/