Reaction testira motor od 4 Macha za US Air Force

0
119

Britanska tvrtka Reaction Engines započela je s testiranjem svoje tehnologije hipersoničnog pogona s Ministarstvom obrane SAD-a, u nadi da će pokazati da se njegov predhladnjak može integrirati s postojećim mlaznim motorima kako bi im dao operativne sposobnosti od 4 Macha.

Novi testovi provode se u suradnji s američkim Ministarstvom obrane i istraživačkim laboratorijem Zračnih snaga, kao dio inozemnog komparativnog programa testiranja koji američka vojska koristi za identificiranje tehnologija visokog TRL-a (visoke razine tehnološke spremnosti) koje bi mogle "brzo i ekonomično zadovoljiti trenutne i nove zahtjeve."

Tehnologija o kojoj je riječ je revolucionarni predhladnjak koji čini ključni dio Reactionovog hvaljenog SABRE, ili raketnog motora Synergetic Air Breathing. Motor SABRE, koji je još uvijek u razvoju, hibrid je mlaznica/raketa koji obećava da će raditi kao superbrzi mlaznjak za hipersonični let pri brzinama do 5 Macha u atmosferi, a zatim uključiti svoje rakete da ubrzaju do 25 Macha "za pristup svemiru."

Ove brzine u potpunosti ne bi dolazile u obzir bez Reactionovog izvanrednog predhladnjaka, vrste radijatora na steroidima koji ima zadatak preuzeti hipersoničnu struju zraka, zagrijanu na temperaturu veću od 1000 °C i ohladiti je na 150 °C, tako da ne otopi unutarnje dijelove motora dok prolazi kroz njega.

Za to mu je potrebna velika površina, što se postiže korištenjem tisuća i tisuća cijevi tankih stijenki, kroz koje rashladno sredstvo protiče pod visokim tlakom, pri čemu je nulto curenje kritični čimbenik. Reaction kaže da je pronašao način za spajanje svih ovih rashladnih cijevi na ulazne i izlazne grane u jednoj operaciji koja eliminira curenje.

Tvrtka je 2019. godine uspješno testirala predhladnjak do 5 Macha u testiranju na zemlji, a ova nova testna kampanja, koja će se provesti u Coloradu u sljedećih nekoliko tjedana, temeljit će se na tom radu, povećavajući brzinu protoka mase zraka i druge ispitne parametre te isporučiti "trostruko povećanje ukupnog prijenosa energije kroz izmjenjivač topline motora."

Iz perspektive Ministarstva obrane, ovi su testovi osmišljeni kako bi procijenili može li se predhladnjak integrirati s drugim najsuvremenijim mlaznim motorima, potencijalno otvarajući put do većih brzina od onih koje trenutno mogu podnijeti.

Original Article