Razvoj i regulacija veštačke inteligencije u Kanadi

0
95
razvoj-i-regulacija-vestacke-inteligencije-u-kanadi

Summary

Ministar inovacija François-Philippe Champagne kaže da je njegov zadatak da se „od straha pređe na priliku“ kada je u pitanju razvoj i regulacija veštačke inteligencije. Međutim, kada je upitan da li veruje da ovaj tehnološki napredak predstavlja rizik za čovečanstvo, […]

Razvoj i regulacija veštačke inteligencije u Kanadi

Ministar inovacija François-Philippe Champagne kaže da je njegov zadatak da se „od straha pređe na priliku“ kada je u pitanju razvoj i regulacija veštačke inteligencije. Međutim, kada je upitan da li veruje da ovaj tehnološki napredak predstavlja rizik za čovečanstvo, nije želeo da iznese svoj stav.

U intervjuu koji će biti emitovan u nedelju, Champagne je rekao voditeljki Vassy Kapelos u emisiji Question Period televizije CTV da je potrebna transparentnost u vezi sa ovom tehnologijom, kao i okvir kako bi se postigao balans između „anksioznosti Kanadaca“ i razvojnih timova koji teže odgovornom inoviranju.

„Prepuštam stručnjacima da razgovaraju o tome šta veštačka inteligencija može da uradi“, rekao je. „Ali moj je zadatak da se pređe sa straha na priliku.“

„I znate, mislim da je to fundamentalno, jer želimo da imamo odgovornu veštačku inteligenciju“, dodao je.

Međutim, kada je ponovo upitan da li veruje da veštačka inteligencija predstavlja egzistencijalnu pretnju, kako je to naveo pionir veštačke inteligencije Yoshua Bengio, ili da li se plaši njenih posledica, Champagne nije želeo da iznese svoj stav.

„Postoji osećaj anksioznosti, ali istovremeno, veštačka inteligencija može doneti velike stvari čovečanstvu“, rekao je. „Na nama je da odlučimo kakvu veštačku inteligenciju želimo.“

Vlada Kanade radi na izradi propisa o veštačkoj inteligenciji od juna 2022. godine sa Zakonom o veštačkoj inteligenciji i podacima, koji je deo šireg Predloga zakona C-27, koji takođe menja i druge zakone u vezi sa privatnošću.

Champagne je takođe nedavno predstavio dobrovoljni kodeks ponašanja za kompanije koje razvijaju i upravljaju veštačkom inteligencijom.

Ministar inovacija je rekao da njegovo ministarstvo proučava kako se druge zemlje odnose prema izradi okvira za veštačku inteligenciju i, kako je kanadska novinska agencija The Canadian Press izvestila u junu, smatra da je Kanada „ispred vremena“ u svom pristupu.

Međutim, kritičari i stručnjaci smatraju da su kako Predlog zakona C-27, tako i dobrovoljni kodeks ponašanja, nejasni i neprozirni.

„Nadam se da veštačka inteligencija može doneti dobre stvari čovečanstvu“, odgovorio je na pitanje da li se plaši veštačke inteligencije i dodao da je „oprezan“.

„Ali istovremeno, moramo sprečiti ono loše o čemu nas upozoravaju stručnjaci“, rekao je takođe.

Pogledajte video u kojem François-Philippe Champagne iznosi svoje stavove o rizicima i mogućnostima veštačke inteligencije (video je dostupan u originalnom članku).

Ceo intervju sa Kapelos, koji takođe pokriva plan vlade za stabilizaciju cena hrane, biće emitovan u nedelju u emisiji Question Period televizije CTV.

Read More