Rakuten uvodi wireless za IoT putem LEO satelita

0
189

Rakuten planira da omogući wireless za IoT, putem LEO (Low Earth Orbit) satelita. Projekat se odnosi na niskopojasni IoT, koji ne zahteva mnogo resursa po pitanju spektra i namenjen je uređajima male snage.

PCPress.rs Image

Na putu razvoj NB-IoT softvera

Rakuten Mobile je ranije pokušao da wireless mrežom opskrbi Japan, putem AST SpaceMobile LEO-satelita. Danas, u saradnji sa Univerzitetom u Tokiju, razvija satelitsku wireless pokrivenost za kućne IoT uređaje. CIlj je da se dosegne 100% geografske pokrivenosti i obezbedi dugodometna povezanost za postojeće NB-IoT uređaje. Ova mogućnost najviše će odgovarati uređajima male snage, koji šalju male količine podataka.

Plan je da se omogući povoljan IoT satelitski servis, koji će pogodovati i industrijskim postrojenjima, u mestima sa slabom ili nikakvom wireless pokrivenošću, kao što su planine ili udaljena ostrva. Rakuten će sarađivati sa američkom kompanijom SpaceMobile, kako bi uspeo da pokrije oko 4% japanskih područja koja nisu dobro pokrivena zemaljskom mrežom. Što se tiče IoT projekta, saradnja dvaju kompanija i Univerziteta, rezultiraće konstruisanjem LTE- satelitske komunikacione mreže. CIlj je da se stabilizuju i optimizuju LTE satelitske komunikacije i razvije NB-IoT softver za LEO satelite. Očekuje se da će se projekat u potpunosti realizovati do marta 2025. godine.

Izvor: fiercewireless

The post Rakuten uvodi wireless za IoT putem LEO satelita first appeared on PC Press.Original Article