Qualcomm najavljuje Snapdragon XR2+ Gen 2 čipset za VR i MR naočare

0
66
qualcomm-najavljuje-snapdragon-xr2+-gen-2-cipset-za-vr-i-mr-naocare

Summary

Američki dizajner čipova Qualcomm je najavio Snapdragon XR2+ Gen 2 čipset kao nadogradnju standardnog XR2 Gen 2 čipa, koji je predstavljen u septembru 2023. godine. Ova nova verzija čipseta će zvanično biti predstavljena na predstojećem tehnološkom sajmu CES 2024. Snapdragon […]

Qualcomm najavljuje Snapdragon XR2+ Gen 2 čipset za VR i MR naočare

Američki dizajner čipova Qualcomm je najavio Snapdragon XR2+ Gen 2 čipset kao nadogradnju standardnog XR2 Gen 2 čipa, koji je predstavljen u septembru 2023. godine. Ova nova verzija čipseta će zvanično biti predstavljena na predstojećem tehnološkom sajmu CES 2024. Snapdragon XR2+ Gen 2 je namenjen VR i MR naočarima, kao i drugim nosivim uređajima.

Glavna nadogradnja novog čipseta je podrška rezoluciji od 4,3K po „jednom oku“ na naočarima, u poređenju sa prethodnom verzijom koja je imala 3K. Osim toga, Qualcomm najavljuje da će novi čip moći da integriše do 12 kamera istovremeno za praćenje tela i funkciju Passthrough. Ova funkcija omogućava korisnicima da vide okolinu u realnom vremenu dok koriste VR uređaj.

Snapdragon XR2+ Gen 2 takođe donosi poboljšanje u sirovoj snazi, sa povećanjem CPU brzine od 20 procenata i GPU brzine od 15 procenata u odnosu na prethodni čip. Ovaj čipset može obraditi sadržaj do 90 fps i sve ove funkcije su integrisane u jednom čipu kako bi se sačuvao prostor, što je izazov u većini VR naočara.

Iako Qualcomm nije najavio konkretne uređaje koji će koristiti Snapdragon XR2+ Gen 2, kompanija je izjavila da sarađuje sa Samsungom i Googleom na nečemu što će uključivati ovaj čipset. Očekuje se da će ova nadogradnja omogućiti još moćnije samostalne VR naočare u bliskoj budućnosti.

FAQ:

Šta je Snapdragon XR2+ Gen 2?

Snapdragon XR2+ Gen 2 je najnoviji čipset kompanije Qualcomm namenjen VR i MR naočarima, kao i drugim nosivim uređajima. On predstavlja nadogradnju standardnog XR2 Gen 2 čipa i donosi poboljšanja u rezoluciji, praćenju tela i sirovoj snazi.

Koje su glavne karakteristike Snapdragon XR2+ Gen 2?

Snapdragon XR2+ Gen 2 podržava rezoluciju od 4,3K po „jednom oku“ na naočarima i može integrisati do 12 kamera istovremeno za praćenje tela i funkciju Passthrough. Takođe, čipset donosi povećanje CPU brzine od 20 procenata i GPU brzine od 15 procenata.

Koje kompanije rade sa Snapdragon XR2+ Gen 2 čipsetom?

Qualcomm je najavio saradnju sa kompanijama Samsung i Google na projektima koji će koristiti Snapdragon XR2+ Gen 2 čipset. Detalji o konkretnim uređajima još uvek nisu objavljeni.

Read More