Prvi uzorak s Marsa spakiran za put na Zemlju

0
150

NASA je potvrdila da je Perseverance rover u drugom pokušaju uspješno uzeo jezgru stijene širine olovke i boje hrđe te je sigurno zarobio u cijev za pohranjivanje uzoraka koja će jednog dana biti poslana na Zemlju kako bi je mogli analizirati znanstvenici.

NASA je prošli mjesec mislila da je prvi uzorak uspješno pohranila, no kada je kamera rovera zavirila u cjevčicu za uzorke otkriveno je da se unutra ne nalazi ništa.

Nakon kratke analize nije razjašnjeno kako je uzorak nestao iz cjevčice, a NASA-in JPL laboratorij se našalio i rekao kako je hardver odradio sve prema komandama no stijena je ovaj puta odbila suradnju.

Ovaj puta NASA je željela biti 100 posto sigurna pa je 1. rujna, nakon što se nakon bušenja stijene kamen našao u kolektoru, provela dodatna snimanja sve dok se na slici nije lijepo vidjelo da je kamenčić doista pohranjen tamo gdje bi trebao biti, što možete i sami vidjeti ako malo bolje pogledate dno kolektora na slici gore.

Rover će sada zapečatiti cijev s uzorkom i pohraniti je negdje na površini Marsa, nakon čega će to ponavljati sve dok svi kolektori ne budu sigurno zapečaćeni i pohranjeni.

Jednog dana, negdje krajem ovog desetljeća, NASA i ESA će na Mars poslati misiju koja će pokušati dovesti uzorke na Zemlju, a znanstvenici će ih najvjerojatnije dobiti u svoje laboratorije negdje oko 2031. godine.

Original Article