Prvi traktor na pogon amonijaka

0
59

Zbog zagađenja, nestašica i poskupljenja goriva (dizela), sve više raste interes za alternativnim izvorima goriva za traktore. S obzirom na njegovu raširenu upotrebu kao poljoprivrednog gnojiva, amonijak bi mogao postati glavni kandidat za to. Startup Amogy sa sjedištem u Brooklynu napravio je važan iskorak u ovom području, ugradivši svoj energetski sustav nulte emisije na traktor John Deere kako bi napravio prvo teško teretno vozilo na amonijak.

Njegov energetski sustav sastoji se od spremnika za pohranjivanje amonijaka u tekućem obliku, koji se dovodi u visoko učinkovite module koji ga dijele na dušik i vodik. Rezultirajući vodik pokreće gorivu ćeliju sustava, za koju Amogy kaže da može osigurati stalnu snagu nekoliko sati. Tvrtka kaže da njezino rješenje nudi pet putaveću gustoćuenergije na razini sustava od litij-ionske baterije, na više od 700 Wh/kg.

Ovaj energetski sustav integriran je u standardni traktor John Deere s mogućnošću obavljanja redovitih poljoprivrednih zadataka. Amogy kaže da je traktor testiran u nekoliko vožnji s punjenjem goriva između njih, a za punjenje kažu da je brzo i jednostavno kao punjenje plinom konvencionalnog vozila.

"Oduševljeni smo što možemo po prvi put ikad pokazati naše pogonsko rješenje s nultom emisijom na u traktoru", rekao je izvršni direktor Amogy Seonghoon Woo. "Amonijak je održivo gorivo bez emisija, a u poljoprivredi se lako dostupna kemikalija desetljećima koristi kao gnojivo. "

Tvrtka kaže da su tehnološka poboljšanja u protekloj godini dovela do dvadeseterostrukog povećanja snage energetskog sustava koji se temelji na amonijaku. Ovu demonstraciju traktora smatra važnim prvim korakom u dekarbonizaciji drugog teškog transporta kao što su kamioni, a nove demonstracije planira u narednoj godini.

"Tim Amogyja vjeruje da će ova demonstracija i buduće demonstracije, koje će uključivati kamione klase 8 i brodove koji će biti prikazani u sljedećih 12 mjeseci, ubrzati usvajanje amonijaka kao goriva sljedeće generacije za zamjenu zagađujućih dizelskih motora rješenjem bez emisija ", rekao je Woo.

Original Article