Prvi mobilni MRI detektira krvarenje u mozgu

0
189

Kada pacijenti dožive simptome moždanog udara, liječnici trebaju brzo donositi odluke koje mogu značiti razliku između života i smrti. Stoga im je važno čim prije otkriti jesu li simptomi izazvani ugruškom koji se može liječiti razrjeđivačima krvi ili krvarenjem u mozgu, što će zahtijevati operaciju.

Nova studija znanstvenika sveučilišta Yale ukazuje da im u tome može pomoći mobilni MRI uređaj (slika gore) koji će prepoznati intrakranijalna krvarenja i liječnicima predložiti operativni zahvat, posebice na mjestima gdje nije dostupno sofisticirano skeniranje mozga.

Za svoju studiju, znanstvenici su istražili učinkovitost stroja pod nazivom Portable Point-of-Care MRIsystem, koji se može dovesti na kotačima do kreveta pacijenta, a njegova cijena iznosi samo djelić cijene tradicionalnih MRI tehnologija.

Nadalje, skeniranje mogu provesti medicinski tehničari uz minimalnu izobrazbu i to doslovce na bilo kojem mjestu.

Uređaj je razvila tvrtka Hyperfine Research Inc., koja je proizašla iz inkubatora medicinske tehnologije 4Catalyzer.

Znanstvenici su proveli studiju korištenjem MRI skenova 144 pacijenta koje su usporedili sa tradicionalnim skenovima. Svi skenovi novim uređajem su obavljani u bolničkim sobama pokraj kreveta na kojima su ležali pacijenti.

Neuroradiolozi koji su tumačili snimke, ustanovili su da točnost Hyperfineovog mobilnog MRI-a u identificiranju intrakranijalnih krvarenja iznosi 80%, a ujedno su ga koristili i za dijagnosticiranje ozljeda glave i tumora mozga, kao i za praćenje zdravlja pacijenata s rizičnim faktorima poput visokog krvnog tlaka.

Čitavu studiju objavljenu u časopisu Nature Communications možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article