Prva Indijanka u svemiru već u septembru

0
53

NASA-ina astronautkinja mogla bi da otputuje na MSS već u septembru.

PCPress.rs Image

NASA otvara novi teren za astronaute

Prema izveštajima, NASA je nedavno potvrdila da će pukovnik marinaca Nicole Aunapu Mann biti prva Indijanka koja će putovati u svemir.

Ona je član plemena Wailacki, služiće kao komandant misije i leteće SpaceX-ovom, Crew-5 kapsulom na MSS već 29. septembra. Kada kapsula stigne u svemir, Nicole će na stanici provesti šest meseci.

Takođe, misija Crew-5 će prevesti NASA-inog Josh Cassada, Japanca Koichi Wakata i ruskinju Anna Kikina na MSS. John Herrington je postao prvi upisani član indijanskog plemena koji je leteo u svemir. On je leteo svemirskom letelicom Endeavour 2002.

Nicole je karijeru započela kao mornarički avijatičar i letela je na F/A-18 Hornetu dok je obavljala misije u Avganistanu i Iraku. Takođe, magistrirala je mašinstvo na Stanfordu. NASA je odabrala Nicole kao jednog od osam kandidata za astronauta 2013.godine.

Ta grupa je od tada postala uticajna, stvarajući uticajne ličnosti poput Anne McClain, Jessica Meir i pilota Victor-a Glover-a. Neki od njih, uključujući Nicole, ušli su u NASA-in uži izbor za prve misije Artemis sa posadom na Mesec.

Za Nicole, ovaj prvi svemirski let nije samo istorijski. U svom intervjuu ona svoj put vidi kao rušenje „barijera“ za indijansku decu koja misle da ne mogu da postanu astronauti. Neće biti iznenađujuće ako je uskoro više njih bude pratilo na tom putu.

Izvor: Engadget

The post Prva Indijanka u svemiru već u septembru first appeared on PC Press.Original Article