ProtonMail na udaru kritike nakon što je vlastima dao IP adresu aktiviste

0
297

ProtonMail, email usluga koja se ponosi end-to-end enkripcijom, suočena je sa kritikama nakon što je predala IP adresu francuskog aktiviste švajcarskoj policiji.

PCPress.rs Image

To je podsetnik da šifrovana email usluga ipak nije u potpunosti anonimna

Kako izveštava TechCrunch, kompanija je postupila na zahtev koji su preko Europola poslale francuske vlasti, koje su zatražile pomoć od Švajcaraca. Pošto je sedište u Švajcarskoj, ProtonMail mora da poštuje zakone te zemlje. Prema sopstvenom izveštaju o transparentnosti, to uključuje evidentiranje IP adresa korisnika u “ekstremnim krivičnim predmetima”. Andi Yen, izvršni direktor Protona, istakao je u današnjem blogu da je kompanija pokušala da jasno stavi do znanja da mora da poštuje lokalne zakone.

“U ovom slučaju, Proton je dobio pravno obavezujući nalog od švajcarskih vlasti koje smo dužni da ispoštujemo”, napisao je on. “Nije bilo mogućnosti žalbe na ovaj poseban zahtev”. Predmetni slučaj uključuje aktiviste koji su preuzeli komercijalne lokacije i stanove u blizini pariske Place Sainte Marthe. Prema TechCrunch-u, protest je počeo kao lokalni napor oko gentrifikacije u susedstvu, ali je brzo prerastao u pokret koji je zauzeo nacionalne naslove u Francuskoj. 1. septembra objavili su članak u kojem se tvrdi da su francuske vlasti poslale poruku preko Europola da otkriju ko je otvorio njihov ProtonMail nalog. Yen napominje da šifrovanje kompanije sprečava da vidi sadržaj naloga ProtonMail-a, a takođe ne zna ni identitet svojih korisnika.

U 2020. godini, Proton kaže da je primio 3.572 zahteva za informacije o korisnicima, osporio 750 naloga i na kraju ispunio 3.017 zahteva.

Izvor: Engadget

The post ProtonMail na udaru kritike nakon što je vlastima dao IP adresu aktiviste first appeared on PC Press.Original Article