Procurile osobne informacije svih stanovnika grada

0
172

Mali švicarski gradić Rolle koji se nalazi na obali Ženevskog jezera, pogođen je hakerskim ransomware napadom koji je kompromitirao osjetljive osobne podatke svih njegovih stanovnika i administrativnih službi.

Vijest o napadu koji se dogodio još 30. svibnja ove godine tek nedavno je objavio Security Week, a u izvještaju se navodi da su sve informacije prilično brzo povraćene iz backup kopija originalnih datoteka.

U dnevnim švicarskim novinama Le Temps citira se neimenovanog stručnjaka za cyber sigurnost koji djeluje na dark webu, koji kaže da mu je trebalo samo 30 minuta dok nije pronašao tisuće setova podataka stanovnika zajednice Rollea.

Ti podaci su bili strogo osobni i uključivali su informacije poput brojeva zdravstvenog osiguranja, datuma rođenja, adresa, imena, vjeroispovijesti te školskih podataka koji uključuju ocjene studenata i informacije o djeci koja su bila zaražena Covidom-19.

Švicarski grad je za istragu ovog napada angažirao specijalnu jedinicu za cyberkriminal koja na predmetu surađuje sa stručnjacima FBI-a. Le Temps kaže da su njegovi novinari došli u priliku vidjeti izliste podataka svih stanovnika grada.

Kako se čini, cyberkriminalci su se počeli fokusirati na ransomware napade na male gradove koji očito imaju loše informatičke infrastrukture sa slabom protuhakerskom zaštitom, no nije poznato je li im netko već platio otkupninu.

Original Article