Priprema se testiranje trećeg prototipa Starshipa

Starship SN3 (skraćeno ime za Serial No. 3) je osovljen na noge i pričvršćen za lansirnu rampu u SpaceX-ovim pogonima u Južnom Teksasu u blizini Boca Chice. Najnovije slike trećeg prototipa letjelice koja bi jednog dana trebala prevoziti kolonizatore na Mars objavio je Elon Musk na Twitteru.

Novi prototip će služiti za testiranje rada pod pritiskom i kratke letne testove. Kao što vam je već vjerojatno poznato Starship je vjerojatno najambiciozniji plan tvrtke SpaceX, jer se radi o letjelici koja bi u jednom putovanju na Mars trebala prevesti 100 ljudi.

Ukoliko test ovog prototipa protekne u najboljem redu, što je jako upitno jer prošli prototipi nisu izdržali rad pod velikim pritiskom dušika u tankovima, idući prototip SN4 bi prema Muskovim riječima trebao započeti letove na većim visinama do 20 km iznad tla.

SpaceX vjeruje da bi prve operativne misije Starshipa trebale započeti još tijekom ove godine, najvjerojatnije korištenjem letjelice za smještaj malih satelita u orbitu Zemlje.

SpaceX je već prodao jednu Starship misiju s ljudskom posadom 2018. godine japanskom milijarderu Yusaki Maezawi koji bi 2023. godine trebao krenuti na put oko Mjeseca.

Ne možemo se oteti dojmu da i treći prototip Starshipa izgleda više poput bojlera nego nečega što bi trebalo letjeti u svemir, ali vjerujemo da Musk i ekipa znaju što rade i zasad još ne žele trošiti novac na to da izgleda kao prava svemirska letjelica.

Original Article