Približava nam se najveći poznati komet

0
181

Gigantski komet sa službenom oznakom C/2014 UN271 Bernardinelli-Bernstein ili skraćeno komet BB, ulazi u Sunčev sustav, a nova istraživanja pokazuju koliko je doista velik.

Tim astronoma je izmjerio da je jezgra kometa promjera od 150 km, što znači da je prilično veći od dosadašnjeg rekordera, Sarabatovog kometa koji je promjera od nekih 100 km.

Znanstvenici su ujedno izradili i izračune njegove putanje te su ustanovili da ima jako dugačko putovanje u Sunčev sustav i iz njega pa dolazi iz najudaljenije točke koja se nalazi na udaljenosti od 40.400 astronomskih jedinica (AU) od nas. Posljednji puta je kroz naše susjedstvo prošao prije 3,5 milijuna godina, kada je stigao na 18 AU od sunca.

Astronomi su otkrili da će 2031. godine komet doći na udaljenost od 10,9 AU, što znači da će gotovo doseći orbitu Saturna.

Prema svim izračunima i rezultatima promatranja, ne postoji nikakva mogućnost da nas BB pogodi, barem ne u sljedećih više milijuna godina, pa još ne trebate graditi podzemno sklonište u podrumu.

Više detalja o BB kometu potražite u studiji objavljenoj na ovoj poveznici.

Original Article