Prema novom istraživanju, preko 30% developera koristi “Generative AI”

0
104
prema-novom-istrazivanju,-preko-30%-developera-koristi-“generative-ai”

AI je postao kontroverzna tema otkako je uticaj počeo da raste. Mnogi developeri, glumci koji pozajmljuju glasove i dizajneri su se plašili da će AI preuzeti njihove poslove, što je izazvalo štrajkove SAG-AFTRA u prošlosti.

Verovalo se da će developeri biti nevoljni da implementiraju ovu tehnologiju u igre, ali nedavna anketa je pokazala da se već preko 30% developera igara oslanja na generative AI.

Veštačka inteligencija postaje duboko ukorenjena u svim delovima tehnologije. Međutim, sa sve napornijim procesom stvaranja AAA igara, mogla bi postati osnovna komponenta budućeg razvoja.

Anketa među preko 3000 developera igara od organizatora Game Developers Conference otkrila je da veliki procenat učesnika već koristi generativni AI.

18% od 3000 je reklo da uopšte ne koriste AI, ali njihove kolege to čine. Mali broj od 23% je izjavio da nema nikakvo interesovanje za tehnologiju, dok je 15% tvrdilo da su zainteresovani za buduću upotrebu.

Stoga, skoro 50% učesnika nije protiv generativnog AI za razvoj igara, ističući putanju industrije. Studiji su počeli da koriste veštačku inteligenciju za zadatke poput pisanja, programiranja i još mnogo toga.

Steam je takođe povukao svoju politiku o AI i sada dozvoljava igre koje koriste ovu tehnologiju na platformi sve dok timovi unapred obaveste Valve o ovom tipu sadržaja. Konačno, veštačka inteligencija raste neviđenom brzinom.

Uprkos mnogim prednostima, tehnologija ostaje tačka sporenja u industriji. Sa već potvrđenih 2700 otpuštanja ove godine, sve veća zavisnost o veštačkoj inteligenciji predstavlja donekle pretnju profesionalcima poput glumaca koji pozajmljuju glasove.

Nedavne igre poput The Finals takođe su pokazale upotrebu AI-generisanih glasovnih linija. Drugde, Square Enix je potvrdio nameru da eksperimentiše sa tehnologijom za razvoj igara u budućnosti.

Sve ovo je dovelo do nesigurnosti i sumnji od strane profesionalaca industrije, sa mnogima koji veruju da su njihovi poslovi ugroženi ovom tehnologijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More