Predstavljene prve AMD Navi grafičke kartice

AMD je na svojoj "key konferenciji" uoči početka održavanja Computex 2019 sajma u Taipeiju predstavio nove AMD 3000 procesore na novoj ZEN 2 arhitekturi, ali i novu RDNA 7nm arhitekturu za grafičke kartice koja će se noći u karticama serije AMD Radeon RX 5000, što znači da je radno ime Navi izgleda definitivno odbačeno za serijsku izradu PC proizvoda, dok će se i dalje koristiti u grafici za PlayStation konzole iduće generacije (PS5).

Nova 7-nanometarska arhitektura TSMC-a trebala bi omogućiti povećane performanse po wattu snage od 50% u odnosu na Graphics Core Next arhitekturu te unaprijediti grafiku u mnogim domenama, od gaminga do clouda i računarstva visokih performanci.

RDNA arhitektura prvo će se naći u grafičkoj kartici AMD RTX 5700 koja podržava PCIe 4.0 i brzu GDDR6 memoriju. Prema tvrdnji AMD-a ta grafička donosi 10% više frameova u odnosu na Nvidia RTX 2070 koja joj je direktna konkurencija, što je demonstrirano benchmarkom igre Strange Brigade.

AMD očekuje da će nova grafička stići u prodaju u srpnju ove godine, a cijena još nije objavljena, mada se u glasinama priča da će koštati znatno manje u odnosu na RTX 2070, kako bi bila čim konkurentnija Nvidiji.

Za očekivati je da će AMD ujedno lansirati slabije, ali i jače grafičke kartice na RDNA arhitekturi, kako bi bio konkurentan Nvidiji u svim segmentima.

Izvor: VIDILAB

Original Article