Za ovogodišnji Dan Zemlje, Apple je objavio izveštaj o zaštiti životne sredine za 2018. godinu i predstavio Daisy, naslednicu Liama – robota koji trenutno rastavlja iPhone uređaje u Teksasu. 

Ove godine, Dan Zemlje je u nedelju, a Apple se stvarno angažovao oko ovog događaja. Nedavno su nas obavestili da svi njihovi objekti rade na 100% obnovljivoj energiji. To je bio samo početak.

Apple u inostranstvu ima takozvani GiveBack program, koji vam omogućava da vratite uređaj u Apple Store i nakon kratke provere možete dobiti manji iznos na poklon kartici. Ako je vaš uređaj u lošem stanju ili je prilično star, Apple će vam učiniti uslugu i omogućiti miran san, znajući da su ga reciklirali za vas i da ste učinili nešto kako bi spasili Zemlju.

U kampanji, koja počinje danas i traje do 30. aprila, ta kompanija podržava neprofitnu organizaciju pod nazivom Conservation International, koja radi u 30 zemalja.

Sećate li se robota pod nazivom Liam? To je mašina koja je mogla rastaviti i reciklirati 1.2 miliona iPhone-a 6 za godinu dana. Prema različitim procenama, svake godine se proizvede između 20-50 miliona tona otpada, a uz Liamovu pomoć, Apple je želio napraviti recikliranje i ponovo korišćenje različitih materijala iz iPhone-a delotvornijim.

Takođe moramo dodati da u iPhone-u možete pronaći ⅔ elemenata koji se nalaze u periodnom sistemu elemenata – tj. 75, poput zlata, koje je prisutno u vrlo malim količinama zbog odličnih sposobnosti provođenja. Kao što znamo, zlato nije jeftino: u uređaju možete pronaći 34 miligrama zlata. Kada je u pitanju industrijska količina proizvednih uređaja, to je značajan iznos.

2015., Apple je reciklirao skoro jednu tonu zlata iz svojih uređaja. Njegova tržišna vrednost je oko 40 miliona dolara. To je dovoljno novca za izgradnju robota.

Apple je sada ponosno predstavio Liamovu naslednicu, Daisy, koja je počela rastavljati iPhone uređaje još brže. Novi drudge je delimično napravljen od Liama i može “proći kroz” 200 uređaja u satu. Ona nije izbirljiva kao Liam, može rastaviti devet različitih modela. Za sada radi sama u Teksasu, ali će njena sestra blizanka uskoro stići u Bredu, u Holandiji.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, Apple je objavio svoj godišnji izveštaj o zaštiti životne sredine, koji se sastoji isključivo od dobrih vesti: postigli su bolje rezultate na svakom području. Njihov karbonski otisak se smanjio, koristili su više obnovljivih izvora energije, započeli su mnogo različitih zelenih projekata, a i naporno rade na book kako bi učinili svet zelenijim, zajedno sa svojim dobavljačima.

Međutim, ne postoji izveštaj koji bi mogao zadovoljiti Greenpeace. 100% obnovljivi izvori energije? To je ništa. Simpatični drudge koji rastavlja iPhone uređaje? Ništa. Donacije komapnijama koje se bave zaštitom životne sredine? Ne… Jednostavno sastavljanje iPhone-a… e, to je već nešto! Gary Cook, viši analitičar, rekao je sledeće:

Umesto drugog robota za recikliranje, ono što je najpotrebnije od Apple-a je pokazatelj da oni prihvataju jednu od najvećih prilika da smanje svoj uticaj na okolinu: Dizajn koji je lako popraviti i nadograditi. Uz njega bi uređaji puno duže bili u upotrebi, time odgađajući dan kad bi ih Daisy morala rastaviti.

Možemo reći da nije lako usrećiti Greenpeace.

Pročitajte celokupni izveštaj o zaštiti okoline na Apple-ovoj web-stranici.

Izvori: MacRumors 12


Article source: http://imagazin.rs/predstavljamo-vam-daisy-robota-koji-rastavlja-200-iphone-u-satu/