Usled sve češće pojave raznih opasnih onlajn igara za decu i izveštaja o nasilju na društvenim mrežama i raznim sajber-prevarama, omiljena aplikacija za razmenu poruka u Srbiji i našem regionu – Viber – pripremio je kratku, jasnu i korisnu video poruku za decu, njihove roditelje i sve korisnike o tome kako se zaštitite i od ovih neželjenih pojava.

Video možete pogledati na sledećem linku – https://youtu.be/15YcFobvthQ

U ovom zanimljivom video-klipu, regionalni Direktor za razvoj poslovanja Atanas Rajkov – vodi njegove gledaoce kroz četiri osnovne preporuke o samo-zaštiti prilikom korišćenja aplikacija za razmenu poruka – kako bi bezbedno i uz korišćenje bogatog sadržaja mogli da nastave da četuju, pričaju, razmenjuju video klipove, fotografije i stikere.

Prva preporuka

Nikada ne delite vaš broj sa nepoznatim osobama. Pošto Viber ne prosleđuje profile svojih korisnika, to je jedini način kako mogu da vas pronađu na internetu, dođu do vašeg broja i počnu da vas uznemiravaju.

Druga preporuka

Iskoristite opciju u meniju vašeg četa da blokirate osobe koje vas uznemiravaju. Posle nekoliko prijava od strane više oštećenih korisnika, Viber će takvim ljudima zauvek isključiti mogućnost da koriste tu aplikaciju i nastave sa raznim zloupotrebama.

Treća preporuka

Ako vam se bude desilo da primate takve poruke, odmah se obratite vašim roditeljima i nastavnicima radi prijave maltretiranja.

Četvrta preporuka

Proverite da li je broj osobe sa kojom pričate – pravi i vama poznat – da biste bili sigurni u to da je u pitanju željeni sagovornik, a ne osoba koja je kopirala ili lažirala nečiji profil. Kopiranje i lažiranje profila korišćenjem tuđeg imena ili fotografije je lako i često se radi, dok je na ovaj način nemoguće otuđiti nečiji telefonski broj.

Zahvaljujući sistemu enkripcije celog toka razgovora, Viber obezbeđuje da samo Vi i Vaš sagovornik znate o čemu pričate, i da samo vi posedujete sve informacije i podatke koje unutar njega razmenite. Ova aplikacija ne čuva sadržaj vaših razgovora niti lične podatke na svojim serverima, što znači da ste samo vi suvereni vlasnik vašeg identiteta i sadržaja lične komunikacije.

Prenesite i objasnite ove korisne Viberove savete vašoj deci i đacima, jer su veoma lako primenljivi i izuzetno delotvorni u ličnoj prevenciji i suzbijanju zloupotreba i maltretiranju putem aplikacija za razmenu poruka – što je ujedno i najvažnije.

Izvor: Personal Magazin

Preuzeto sa sajta Smart New Frontier Group-e

Original Article