Potražnja EV tečnosti za upravljanje toplotom

0
40
potraznja-ev-tecnosti-za-upravljanje-toplotom

Električna vozila (EV), slično kao i vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, zahtevaju skup tečnosti da bi radila optimalno. Međutim, količine i svojstva ovih tečnosti mogu biti prilično različite. Uz snažno rastuće tržište električnih vozila, ovo predstavlja veliku priliku ne samo za dobavljače tečnosti, već i za dobavljače aditiva za tečnosti i komponenti za rukovanje tečnostima. Novi IDTechEk predviđa da će preko 880 miliona litara rashladne tečnosti biti potrebno za električne automobile 2035. godine. 

PCPress.rs Image

 Gde se koristi svaka tečnost? 

 Komponente pogona (baterije, motori i energetska elektronika) treba da se drže u određenom opsegu radne temperature da bi EV radio bezbedno i efikasno. U kabini se takođe mora održavati temperatura koja je ugodna za putnike. 

 Vodeni etilen glikol (VEG) tipično čini okosnicu sistema upravljanja toplotom. U većini slučajeva, VEG se propušta kroz kanale za rashladnu tečnost ili hladne ploče u bateriji kako bi se ćelije ohladile ili zagrejale u hladnim uslovima. Ponekad se koristi za prolazak kroz omotač oko motora i obično se dovodi kroz hladnjak za hlađenje pretvarača. 

Šta se menja sa svakom tečnošću? 

Da bi se olakšala jednostavnost sistema, potrebno je jedno ulje koje se može koristiti za podmazivanje zupčanika i hlađenje motora. Ovo predstavlja izazov u hemijskoj kompatibilnosti sa bakrom koji se nalazi u namotajima motora, materijalom koji ne bi bio fokus u ulju motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ključni kompromis koji ovde treba napraviti je između termičkih performansi i mehaničkih svojstava. Generalno, veći viskozitet je bolji za podmazivanje, ali lošiji za prenos toplote. Iz tog razloga, dobavljači tečnosti pokušavaju da pronađu sredinu gde je viskozitet niži nego što bi bio korišćen u tradicionalnom ulju za osovine da bi se pomogao prenos toplote, ali i dalje dovoljno visok da bi habanje menjača svelo na minimum. 

 Rashladni fluidi ostaju slični između vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i električnih vozila.   

 Sve veća potražnja po vozilu 

 Dok trendovi u dizajnu EV-a kao što su od ćelija do pakovanja i više integrisanih modula za upravljanje toplotom mogu da smanje intenzitet tečnosti po vozilu, nekoliko ključnih trendova, u proseku, povećavaju zapreminu tečnosti koja je potrebna po vozilu. Ovo uključuje povećanje kapaciteta baterija, više vozila sa opcijama sa dvostrukim motorima, sve veću upotrebu motora hlađenih uljem i dalje usvajanje sistema toplotnih pumpi. Kombinujući ovo sa povećanom potražnjom za EV, IDTechEk predviđa da će za električne automobile 2035. godine biti potrebno preko 880 miliona litara rashladne tečnosti. 

Izvor: autotech.news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.