Posledice uvođenja neradne nedelje u Crnoj Gori: Pad prometa i otpuštanje radnika

Više od 80 radnika šoping centra Delta siti u Crnoj Gori dobilo je otkaz otkako je pre tri meseca počeo da se primenjuje zakon prema kom je nedelja neradni dan u toj zemlji. Istovremeno, isti tržni centar je zabeležio pad prometa od 18 odsto.

Kako su objavile Vijesti.me, iz šoping centra koji se nalazi u Podgorici saopštili su da će se broj ljudi koji će ostati bez posla još povećavati, u skladu sa procesom optimizacije radnih mesta “koji je još uvek u toku”.

Pad prometa se odnosi na odeću, obuću i aksesoare, a nije zabeležen kod supermarketa. U tom šoping centru primetili su da građani Podgorice i generalno Crne Gore nedeljom odlaze u šoping u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gde nedeljom rade prodavnice s modnim artiklima.

Kompanije koje upravljaju šoping centrima u Crnoj Gori tražile su od udruženja poslodavaca da zatraži ocenu ustavnosti ovog zakona. Pritom ističu da su šoping centri u svim država regije i u većini evropskih zemalja izuzeti od zabrane rada vikendom.

Crnogorski Ustavni sud je pribavio mišljenja potrebna za ocenu ustavnosti dela Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se nedelja i državni praznici uvode kao neradni dani, tako da bi odlučivanje o ovoj inicijativi moglo da se nađe na nekoj od sledećih sednica Ustavnog suda u Podgorici.

Prema važećem zakonu, definisani su izuzeci koji će i dalje moći da rade ovim danima, kao što su apoteke, pekare, pijace, benzinske pumpe, prodavnice pogrebne opreme, cvećare, trafike, poljoprivredne apoteke, maloprodajni objekti unutar aerodroma, luka, železničkih i autobuskih stanica, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko.

Nakon stupanja na snagu javili su se prvi problemi jer su benzinske stanice u svojim maloprodajnim objektima počele da prodaju robu široke potrošnje, pa i pakovanu hranu, te su time postale prodavnice koje rade nedeljom.

Izvor: Seebiz
Foto: Pixabay

Original Article