Posledice korone: Putovanja stala, novac izgubljen…

Aranžmani za proleće gotovo svi su otkazani, a sada se ne piše najbolje ni onima koji su rezervisani za maj.

Stručnjaci objašnjavaju da čak i ako se situacija smiri do maja, teško da će uspeti da se realizuju i ona putovanja u junu.

Turističke agencije apeluju na putnike da sagledaju čitavu situaciju, jer će agencije tamo gde mogu da vrate novac to uraditi, a gde je nemoguće, nažalost – ne.

“Avio-saobraćaj ne radi povraćaj novca, čak i kada oni otkažu let, tako isto i hotelijeri, jer su mnogi ta sredstva već iskoristili za nešto drugo”, objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

“Preporuka je za sve one koji insistiraju na nekom trenutnom rešenju da idu do agencije, kako bi se postigao neki dogovor, kojim će svi biti zadovoljni. Jer, kada bi svi insistirali na povraćaju novca mnoge male agencije bi bankrotirale. Nije realno da putnici u ovom trenutku dobiju povraćaj novca. Naročito što nemamo ni alternativnu destinaciju, koja bi im mogla biti ponuđena”, dodaje on.

Prema rečima Seničića, za sada nema nekih velikih otkazivanja aranžmana za leto. Agencije će uskoro izaći sa nekim stavom kako bi se došlo do nekog rešenja, ukoliko ova situacija potraje. Sigurno je da do apsolutnog povraćaja novca neće doći. Na svim destinacijama dati su avansi. Možda će moći da se koriste neki vrednosni vaučeri ili da se koriste drugi termini.

Seničić navodi da još nema informacija kako će građani moći da dobiju nazad svoj novac za otkazivanje putovanja zbog pandemije virusa.

Seničić je za televiziju Pink rekao da je sada potrebno samo strpljenje kako bi se došlo do rešenja, mada navodi da će građani koji su putovanja uplaćivali preko onlajn sistema “teško vratiti novac”.

Prema njegovim rečima, kada je reč o turističkim agencijama, novac koji je uplaćen za putovanja već je prebačen kompanijama, ali zbog virusa sve je stalo.

Niko ne govori o povraćaju novca, a agencije ga nemaju jer nema novih putovanja, rekao je Seničić i podsetio da se ranije povraćaj novca sprovodio onako kako je zakon predviđao.

Izvor: FoNet, Novosti, Pink
Foto: Pixabay

Original Article