Portabl MRI za brze preglede teniskih ozljeda

0
123

Igrači tenisa na turnirima su podložni ozljedama hrskavice zapešća, koje u početku često ne iskazuju nikakve simptome. Novi MRI sustav smješten u kombiju može uočiti takve ozljede praktično već na teniskom terenu, prije nego što postanu ozbiljne.

Prototip uređaja kreirao je tim na japanskom Sveučilištu Tsukuba, predvođen prof. Yasuhikom Teradom i trebao bi poslužiti kao prijenosna, brža, praktičnija i jeftinija alternativa od slanja sportaša u bolnice, gdje bi se njihova zapešća snimila MRI skenerima cijelog tijela.

To je zapravo izmijenjena verzija postojećeg mobilnog MRI uređaja, koji su razvili Tsukuba i kolege kako bi uočili ozljede lakta povezane s bejzbolom. Uz ugrađivanje bolje metode magnetske zaštite koja pruža slike veće kvalitete, nova verzija za zapešće također se napaja prijenosnim generatorom, što znači da korisnici na licu mjesta ne moraju tražiti električnu utičnicu.

Testirajući uređaj, znanstvenici su ga odvezli u školu tenisa gdje su snimili zapešća učenika i učenica u dobi od osam do 18 godina. Utvrđeno je da je nekoliko osoba nesvjesno razvilo ozljede hrskavice zapešća, iako nisu osjećale nikakve bolove ili gubitak pokretnosti.

Istraživači vjeruju da bi se nakon daljnjeg razvoja, stroj mogao koristiti za redovitu provjeru tenisača na terenima, otkrivajući ozljede dovoljno rano da se mogu liječiti prije nego što postanu pretjerano problematične. Ukratko rečeno, tenisači bi praktički uoči svakog meča mogli biti brzo pregledani novim MRI skenerom, kako ne bi riskirali ozbiljnije ozljede.

Terada također planira razviti verzije za korištenje u drugim sportovima, koji će snimati zglobove poput gležnja ili koljena.

Istraživanje opisano u radu koji je nedavno objavljen u časopisu Magnetic Resonance in Medical Sciences, možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article