Pored odlaganja događaja, veliki broj izdavača i studija iskazao podršku protestima u SAD

0
191

Trenutno smo svedoci ogromnih protesta koji se odvijaju na tlu Sjedinjenih Američkih Država povodom bezrazložnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Protesti su prerasli u nerede u mnogim saveznim državama, kao i širom sveta, i trenutno nema znakova jenjavanja, već se planiraju još veća okupljanja kako bi se glaz povređene zajednice pročuo i kako bi se načinila preko potrebna promena.

Kompanije u industriji video igara su stale čvrsto uz zajednicu Afroamerikanaca, sa brojnim vidovima direktne i indirektne podrške.
Još na početku protesta svi gejming događaji zakazani za ovu nedelju su odloženi za naredni period kao i za predstojeći, određene kompanije su i manje objave odložili kako bi se čuli bitniji glasovi, poruke podrške su osvanule u raznim igrama, a određene kompanije rešeno su donirale novac za pomoć organizacijama kao što su Black Lives Matter.

U nastavku smo pokrili većinu kompanija koje su javno iskazale podršku povodom aktuelnih protesta.

Sony

Japanska kompanija je među prvima objavila podršku, i rešeno je odložila dugo planirani Playstation 5 događaj, bez naznake kada bi se eventualno mogao stvarno odigrati. Ovo je velika žrtva kompanije Sony, pošto je već dugo u planu predstavljanje novih igara i next-gen konzole, ali u objavi ispod su stavili do znanja da trenutno postoje drugi prioriteti.

pic.twitter.com/fnkB9ZmYg5

— PlayStation (@PlayStation) June 1, 2020

EA

Electronic Arts je pored poruka podrške, donirao milion dolara humanitarnim organizacijama, sa dodatnim merama poput bolje inkluzije Afroamerikanaca u razvoj video igara. Electronic Arts je ujedno odložio predstavljanje igre NHL 21. Electronic Arts donira 1 milion dolara organizacijama posvećenim borbi za rasnu jednakost i protiv diskriminacije.

https://t.co/4gTbBEHvnR pic.twitter.com/PUgGeUriMX

— Electronic Arts (@EA) June 3, 2020

Microsoft

Majkrosoft već od ranije ima napore usmerene ka jednakosti u kompaniji, a tokom trajanja ovih protesta će na svojoj platformi pokušati da što bolje proširi reč o aktuelnom problemu.

Xbox stands together with our fans, creators, colleagues, friends, and the entire African American & Black Community against systemic racism and injustice.
We are proud to join with @Microsoft in amplifying Black and African American voices. https://t.co/sHrXqf454y

— Xbox (@Xbox) June 1, 2020

Nintendo

Američki odsek kompanije Nintendo je izašao sa sličnom objavom kao i Microsoft uz objavu da staje uz zajednicu i da će uložiti napore kao većem diverzitetu na radnim mestima i studijima.

pic.twitter.com/AtDyFQsmsX

— Nintendo of America (@NintendoAmerica) June 3, 2020

Epic Games

Epic Games je takođe izneo znak podrške, a pored toga je rešio da iznova pomeri datum dolaska nove Fortnite sezone, koja je već od ranije odložena za celih mesec dana.

Humble Bundle

Platforma za distribuciju igara Humble Bundle je uz poruku podrške odlučila da donira milion dolara sa ciljem podrške projekata od strane Afroamerikanaca u vidu izdavanja, a naveden je i niz drugih aktivnosti

pic.twitter.com/s1Duo5KJay

— Humble Bundle (@humble) June 2, 2020

IGN

IGN je jedan od organizatora koji je odložio održavanje Summer of Games događaja zakazanog za 5. jun, a portal ove medijske grupe je ujedno bio “tih”” na nekoliko sati u znak podrške organizaciji Black Lives Matter. Još stranih medija je otišlo u celodnevni “Blackout Tuesday”, tokom kojeg celog dana nije bilo nijedne objave.

Niatic

Kreatori Pokemon GO su među najizdašnijim donatorima trenutno, sa planom da donira veliki deo zarade od prodaje karata za Pokemong GO festival, gde će biti donirano minimum 5 miliona dolara. Uz to, dodatni novac će biti doniran raznim institutima sa sličnom agendom.

We stand with the Black community & against white supremacy, racism, & police brutality & condemn the killings of George Floyd, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Tony McDade, Nina Pop & countless others. Here's how we’re committing to change #BlackLivesMatter https://t.co/jfYGinhl2e pic.twitter.com/Y0P3f1E2PQ

— Niantic, Inc. (@NianticLabs) June 3, 2020

Capcom

I Capcom je stupio u podršku povređenoj zajednici i to tako što na društvenim mrežama neće objavljivati nikakve vesti vezane za video igre, i ujedno su odložili Capcom Pro Tour Online. U tvitu je objavljeno da podržavaju zajednicu i da aktivno rade na smislenoj podršci.

Black Lives Matter. pic.twitter.com/Oq2q8GsaD7

— Capcom USA (@CapcomUSA_) June 3, 2020

Square Enix

Square Enix dolazi u pomoć sa donacijom od 250.000 dolara i ujedno će podupreti donacije zaposlenih izdašnim sumama. Novac će otići Black Lives Matter organizaciji za borbu protiv rasizma.

#BlackLivesMatter (1/2) pic.twitter.com/luAbZQWmuQ

— Square Enix (@SquareEnix) June 2, 2020

Rockstar Games

Kompanija Rockstar Games je u znak podrške Afroamerikancima pre par dana na dva sata onemogućila pristup igrama GTA Online i Red Dead Online. Ujedno, od fanova se zahteva da ispoštuju taj period i prisete se raznih žrtvi tokom istorije.

Ubisoft

Francuska kompanija je donirala 100.000 dolara organizacijama za borbu protiv rasne nejednakosti i zamolila je da svako ko je u mogućnosti takođe donira.

We stand in solidarity with Black team members, players, and the Black community. We are making a $100,000 contribution to the NAACP and Black Lives Matter and encourage those who are able to, to donate. #BlackLivesMatter pic.twitter.com/KpHZCF6VWx

— Ubisoft (@Ubisoft) June 2, 2020

Activision-Blizzard

Ova grupa ima prilično nepopularan odnos sa podrškom zajednica, pošto je ranije banovala pro igrača koji je podržavao proteste u Hong Kongu, a sada čvrsto staje uz proteste i borbu protiv rasizma. Takođe, u CoD: Modern Warfare su ekrani učitavanja zamenjeni sa porukom Black Lives Matter.

pic.twitter.com/0gspoaE2w9

— Activision Blizzard (@ATVI_AB) June 1, 2020

Ove donacije i obećanja da će se načiniti napori u zapošljavanju Afroamerikanaca u industriji jesu korak napred, ali se nekako čini da kompanije samo žele da iskoriste trenutno aktuelni trend za prikupljanje poena. Na to upućuje slika i prilika da se kompanije ranije nisu uključivale u brojne druge proteste, a sada tek kada su oni eskalirali.

Dosta veći broj kompanija od onih sa ove liste su se uključili sa porukom podrške, ali ništa više. Ono što dolazi kao veliko razočarenje je da u ovom slučaju brojne kompanije uskaču u pomoć, a kada su u pitanju protesti u Hong Kongu svako ko je podržao demonstrante u igrama, kao u Hearthstone, dobio bi ban uz ograničenje slobode govora.

Inkluzija Afroamerikanaca u bilo kom aspektu industrije nije loša stvar i verujemo da određene kompanije nemaju problema sa rasizmom, ali kontrproduktivno bi bilo davati prednost licima samo na osnovu rase, dok bi stvarno kompetentni ljudi ostajali u senci samo zbog boje kože.

The post Pored odlaganja događaja, veliki broj izdavača i studija iskazao podršku protestima u SAD appeared first on PLAY!.

Original Article