Popis stanovništva RH 2021 – popišite sami svoje kućanstvo putem e-Građani sustava

0
224

Kod ovog Popisa stanovništva, Državni zavod za statistiku je omogućio stanovnicima Republike Hrvatske da sami popišu svoje kućanstvo kako popisivač ne bi morao dolaziti s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Dovoljno je da jedan član kućanstva ima pristup sustavu e-Građani i onda taj član može popisati sve članove svog kućanstva koji žive na toj adresi. Samostalno popisivanje će trajati od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021.

Upute za korištenje e-Građani sustava imate isto ovdje na blogu: bswireless.hr/novi-e-gradani-portal-sad-i-za-djecu-koristite-bez-odlaska-u-finu

Prenosim sa službene stranice (popis2021.hr):

Vrijeme provedbe samopopisivanja (faza CAWI)

Samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani provodi se od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021.

Kako se popisati?

U procesu samopopisivanja građani imaju mogućnost digitalnim putem ispuniti upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva.

Za svako kućanstvo jedna referentna osoba daje sve podatke, odnosno od Vas kao e-ispitanika očekuje se popunjavanje upitnika identifikacijskim podacima te podacima o stanu i kućanstvu i za sve članove kućanstva. Naknadne izmjene i popisivanje dodatnih članova kućanstva nakon što je popisnica predana i zaključana nisu moguće u fazi CAWI.

Popisni upitnik CAWI sastoji se od sljedećih dijelova:

  • Identifikacijski podaci
  • Podaci o kućanstvu
  • Podaci o stanu
  • Podaci o osobama.

Uspješno popunjen Popisni upitnik CAWI za kućanstvo sadržava ispravno unesene identifikacijske podatke, podatke o kućanstvu, stanu i podatke za minimalno jednu osobu (odnosi se na osobu koja ispunjava Upitnik, u slučaju da je jedini član kućanstva).

Sadržaj u popisnici CAWI e-ispitanik može mijenjati sve dok je ne zaključa i pošalje.

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na stranici Popisa https://Popis2021.hr kliknite na poveznicu samopopisivanje, koja će Vas preusmjeriti na sustav e-Građani.

Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskoga i autentifikacijskog sustava) zatražit će Vašu autentifikaciju i pristup Vašim osobnim podacima.

Kada kliknete na ikonu “Pristajem”, izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i počnite sa samopopisivanjem.

Što nakon samostalnog popisivanja?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti samo jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri terenskom popisivanju.

Original Article