Pomračenje Meseca snimljeno iz svemira

0
66

Na nešto preko 100 miliona kilometara od Zemlje nalazi se letelica po imenu Lucy, a nedavno je sa svoje pozicije snimila potpuno pomračenje Meseca.

PCPress.rs Image

U pitanju je kapsula agencije NASA, a lansirana je u oktobru 2021. godine. Kada stigne na konačnu destinaciju, naći će se na preko 700 miliona kilometara od naše planete, a zadatak joj je da istražuje istoriju solarnog sistema i postanka života na Zemlji.

Usput se bavi i drugim pojavama, na primer pomračenjem Meseca. Na snimku koji traje tek nekoliko sekundi vidi se Zemlja s leve strane i Mesec s desne. Potpuno pomračenje se dešava kada se Mesec poravna sa Suncem, a Zemlja se nađe između, a sada možemo da vidimo kako sve to izgleda kada se posmatra iz kosmosa.

Did you see the #LunarEclipse last weekend? Our #LucyMission did, from 64 million miles from Earth!

In this time lapse video, the Earth is on the left the Moon disappears from view as it passes into Earth’s shadow. https://t.co/hEqRxJBZ82 pic.twitter.com/YWlLjy15an

— NASA Solar System (@NASASolarSystem) May 20, 2022

Misija na koju je krenula Lucy bi trebalo da potraje 12 godina, a ime je dobila po fosilnim ostacima praistorijskog čoveka (a fosili po pesmi benda The Beatles). Fokusiraće se na asteroide koji su ostaci nastali prilikom formiranja planeta, a kako bi odgonetnula poreklo našeg sunčevog sistema. Ime, dakle, potpuno odgovara.

Izvor: Mashable

The post Pomračenje Meseca snimljeno iz svemira first appeared on PC Press.Original Article

(Visited 9 times, 1 visits today)