Polarni medvjedi sve teže adore hranu, a krivac je otapanje leda

Polarni medvjedi u zadnje vrijeme ne uspijevaju pronaći dovoljnu količinu hrane tijekom glavnoga lovnog perioda, a problem će, pokazuju rezultati nove američke studije biti sve veći s obzirom na klimatske promjene. Naime, zbog izgladnjivanja je došlo do promjena u metabolizmu ovih sisavaca. 

Najčešći plijen bijelih medvjeda su tuljanovi mladunci. Lako ih pronalaze čak i pod snijegom u koji ih zakopaju njihove majke. Ubijaju ih snažnim udarcem po glavi, a od plijena iskoriste samo iznutrice, kožu i masnoću. U kasno ljeto i početkom jeseni sjeverni medvjedi zadržavaju se na obalama gdje traže uginule kitove i morževe, a za ljetnih mjeseci hrane se bobicama i pokojim glodavcem.








USLIJED OTAPANJA LEDA


Prizor lomi srce: Medvjede ne smiju hraniti, a oni gladuju…


„Ustanovili smo da bijeli medvjedi imaju puno veće energetske potrebe nego što smo ranije mislili“, rekao je glavni autor studije objavljene u časopisu Science, Anthony Pagano. 

„U glavnome lovnom razdoblju glavna hrana su im mladi tuljani“, podsjeća znanstvenik s kalifornijskog sveučilišta Santa Cruz. 

Istraživanje koje je proveo u suradnji s kolegama pokazuje da mnogi polarni medvjedi na Sjevernom polu gube kilograme u vrijeme kad bi se trebali debljati. 




File design of frigid bears within a 1002 Area of a Arctic National Wildlife Refuge | Autor: HANDOUT


Foto: HANDOUT



Znanstvenici kažu kako je riječ o posljedici promjena u prehrani uvjetovanim klimatskim promjenama. Upozoravaju da bi to u konačnici moglo biti pogubno za ove velike životinje. 

Za smanjenje ledenog pokrivača na Arktiku okrivljuju globalno zatopljenje. Ledeni pokrivač medvjedima je neophodan za proljetni lov na tuljane.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su na devet ženki polarnih medvjeda stavili ogrlice za praćenje s kamerama i aplikacijama za brojenje koraka, registraciju srčanih otkucaja i drugih vitalnih podataka te da bi ih pratili za vrijeme triju proljetnih sezona.




File print of a frigid bear gripping tighten to her immature along a Beaufort Sea seashore in a Arctic National Wildlife Refuge

File print of a frigid bear gripping tighten to her immature along a Beaufort Sea seashore in a Arctic National Wildlife Refuge





UGROŽENA VRSTA


Broj polarnih medvjeda mogao bi biti trećinu manji do 2050.


Medvjede su povremeno hvatali kako bi im provjerili krvnu sliku i izmjerili tjelesnu težinu. Došli su do zaključka da je pet polarnih medvjedica izgubilo na težini, a četiri su gubile između 1,3 i 2,5 kilograma dnevno.

Prosječna težina polarnih medvjeda obuhvaćenih istraživanjem iznosila je 175 kilograma, a jedan od njih je za samo devet dana izgubio zabrinjavajuća 23 kilograma.

Znanstvenici su istraživanje na polarnim medvjedima proveli tijekom deset travanjskih dana, odnosno u vrijeme kada oni trebaju dobivati na težini jer im je to nužno da bi kasnije mogli imati mladunce, prehraniti ih i da bi svi zajedno preživjeli surovu zimu.




Polar bears Victoria and Arktos correlate in Highland Wildlife Park in Kincraig | Autor: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL


Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL



No sve je manje leda papa je medvjedima znatno otežano hvatanje mladunčadi tuljana u vrijeme koje im je ključno za lov.

Polarni medvjedi u Sjedinjenim Državama ugrožena su vrsta. Oni adore s leda, najčešće na način da čekaju da tuljani izrone kroz rupe u ledu kako bi disale, no ponekad i plivaju za njima.

Manje leda na većem prostoru znači da se medvjedi moraju više kretati, često plivajući, a posljedice su veći utrošak energije, hipotermija i na koncu opasnost od ugibanja. 

U istraživanju su praćene medvjedice jer su mužjacima zbog omjera prevelikih vratova i premalenih glava ogrlice spadale. 

Article source: https://www.24sata.hr/tech/medvjedi-sve-teze-love-hranu-a-glavni-krivac-je-otapanje-leda-559054