Počela najveća hrvatska konferencija za otvorene tehnologije

0
71

Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference naziv je združene konferencije koju organiziraju Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet, te Hrvatska udruga Linux korisnika. Konferencija je izuzetno tehnički orijentirana, te ja namjenejna prvenstveno developerima i sistemskim administratorima, koji se svakodnevno susreću s Linuxom, otvorenim tehnologijama i otvorenom kodu.

Iako je prisutnost otvorenog koda u kompanija velika, ne postoji dovoljno jasna svijest o njegovom značaju. IT start-upovi i male kompanije gotovo da ne bi opstale prvih godina poslovanja ako se njihovo poslovanje ne bi oslanjalo na otvorene tehnologije, ističe Svebor Prstačić, predsjednik udruge HrOpen, jedne od organizatora konferencije.

Cilj konferencije jest približiti otvorene tehnologije studentima, ali i profesionalcima, kako bi spoznali vrijednost i poruku koju slobodne i otvorene tehnologije mogu pružiti kompanijama, start-upovima, IT profesionalcima, vladama, obrazovanju, medicini i brojnim drugim područjima djelovanja.

Svebor Prstačić ističe da su danas brojni alati i usluge megakorporacija besplatni za korištenje, no to ne znači da su slobodnog i otvorenog koda. Korištenjem besplatnih alata, korisnici i njihovi podaci postaju proizvod. Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet, te Hrvatska udruga Linux korisnika organiziraju DORS/CLUC konferenciju po 27. put, kako bi posjetitelji komunicirali i podijelili iskustva korištenja otvorenih tehnologija, otvorenih normi i slobodnog softvera, te se pritom educirali o novim vrijednostima koje open source pruža.

Konferencija će ugostiti tridesetak izlagača, te ukupno petstotinjak sudionika, u vidu izlagača, predavača, moderatora i mentora. Što se tiče predavača, neka od najzvučnijih imena su svakako Italo Vignoli, jedan od osnivača LibreOffice projekta i zaklade The Document Foundation, Nancy Beers, osnivačica Happy Game Changers, Brenno de Winter iz nizozemskog Ministarstva zdravstva, koji je zagovarao otvoreni kod za temelj rješenja za kontrolu i koordinaciju pandemijskih aktivnosti, te Douglas De Maio, manager openSUSE projekta, koji će predstaviti novu Linux distribuciju OpenSuse Leap.

Cjelokupni program pogledajte na linku https://2022.dorscluc.org/program

Original Article