Po prvi put otkrivena najstarija crna rupa ikada

0
58
po-prvi-put-otkrivena-najstarija-crna-rupa-ikada

Summary

Svemirski teleskop Džejms Veb (James Webb) napravio je otkriće koje će promeniti naše razumevanje formiranja crnih rupa. Naime, otkrivena je najstarija crna rupa dosad, koja je nastala samo 430 miliona godina posle Velikog praska. Ovo otkriće baca novo svetlo na […]

Po prvi put otkrivena najstarija crna rupa ikada

Svemirski teleskop Džejms Veb (James Webb) napravio je otkriće koje će promeniti naše razumevanje formiranja crnih rupa. Naime, otkrivena je najstarija crna rupa dosad, koja je nastala samo 430 miliona godina posle Velikog praska. Ovo otkriće baca novo svetlo na našu trenutnu teoriju o formiranju ovih svemirskih tela.

Umesto citiranja astronoma, umesto citiranja astronoma, koji su izjavili da će ove informacije pružiti nove uvide u sledeću generaciju teorijskih modela, može se reći da će ovo otkriće doprineti stvaranju novih teorija o rađanju crnih rupa.

U originalnom tekstu se navodi da su crne rupe nevidljive i otkrivaju se samo preko eksplozija svetlosti koje nastaju kada proždiru okolnu materiju. Ovo otkriće je omogućilo svemirskom teleskopu Džejms Vebu da uoči crnu rupu u srcu galaksije GN-z11, koja se nalazi u smeru sazvežđa Veliki medved. Taj teleskop je prevazišao čuveni Habl i otkrio još daljnje i veće galaksije nego što se mislilo da je moguće.

Takođe se postavlja pitanje kako je ova crna rupa mogla da nastane tako brzo nakon Velikog praska. Jedna teorija je da su crne rupe u ranom univerzumu mogle da se formiraju na drugačiji način. To može biti posledica eksplozija posebno masivnih zvezda koje su postojale samo u ranom univerzumu ili direktnog kolapsa gustog oblaka gasa, bez faze formiranja zvezda.

Iako su ova otkrića uzbudljiva, ona ne isključuju nijedan od ovih scenarija. Astronomi se nadaju da će nova generacija svemirskih teleskopa, poput Euklid Evropske svemirske agencije, otkriti još više ovakvih crnih rupa u najranijem dobu svemira.

FAQ:

1. Koje otkriće je napravio svemirski teleskop Džejms Veb?

– Svemirski teleskop Džejms Veb otkrio je najstariju crnu rupu dosad, koja je nastala samo 430 miliona godina posle Velikog praska.

2. Kako su do sada crne rupe bile otkrivene?

– Crne rupe su nevidljive i otkrivaju se samo preko eksplozija svetlosti koje nastaju kada proždiru okolnu materiju.

3. Gde se nalazi otkrivena crna rupa?

– Otkrivena crna rupa se nalazi u srcu galaksije GN-z11, koja se nalazi u smeru sazvežđa Veliki medved.

4. Koji je značaj ovog otkrića?

– Ovo otkriće baca novo svetlo na našu trenutnu teoriju o formiranju crnih rupa i doprinosi stvaranju novih teorija o rađanju crnih rupa.

5. Kako je moguće da se crna rupa formirala tako brzo nakon Velikog praska?

– Jedna teorija je da su crne rupe u ranom univerzumu mogle da se formiraju na drugačiji način, kao posledica eksplozija posebno masivnih zvezda ili direktnog kolapsa gustog oblaka gasa, bez faze formiranja zvezda.

Definicije:

– Crna rupa: Oblik materije koji ima veoma jaku gravitacionu silu i koja apsorbuje svetlost i druge elektromagnetne talase.

– Veliki prasak: Pretpostavljeno početno stanje svemira, odakle je sve počelo da se širi.

Povezane veze:

Svemirski teleskop Džejms Veb

Euclid Evropske svemirske agencije

Read More